BIH

Ajanović objasnio zašto BOSS više nije u vlasti

Avaz.ba

25.12.2017

Bosanska stranka (BOSS) više nije dio većine u Gradskom vijeću Tuzla. Predsjednik ove stranke Mirnes Ajanović kaže da su tri ključne stvari kumovale njegovom izlasku iz vlasti, a bez njega vladajuća većina sada broji 18 vijećničkih ruku.

Poziciju u Gradskom vijeću Tuzle sada čini 11 vijećnika SDP-a, trojica iz Tuzlanske alternative, dvojica iz DF-a, dvojica samostalnih vijećnika koji su raniji bili u DF-u, odnosno BOSS-u, te vijećnik romske nacionalne manjine. 

Gradsko vijeće Tuzle broji 31 vijećnika, što znači da je za usvajanje svake odluke potrebno barem 16 glasova. 

- Najsvježiji primjer je Rezolucija o zaštiti ustavnosti, zakonistosti, ljudskih prava, prava na dostojanstvo na rad u normalnim uslovima Gradskog vijeća i gradskih službi Grada Tuzla, koja je usvojena na posljednjoj sjednici. Dakle, zbog građana koji su dolazili na sjednice tražiti svoja prava, poput onih iz Bukinja i Šićkog Broda, usvojena je ova deklaracija. Nju je na sjednici lično predstavio gradonačelnik Jasmin Imamović iako nije predlagač. Čak je naglasio da će se zalagati da se u etičkom kodeksu definišu najstrožije kazne za vijećnike ili bilio koga drugog ko ih bude vrijeđao. Njih vrijeđa kada su ukaže na nezakonitosti - kaže Mirnes Ajanović, koji je podvukao da ovo smatra totalitarnim ponašanjem te dodaje da će sada uslijediti izmjene kodeksa koje će uvesti novčane kazne za izgovorene riječi na sjednicama Gradskog vijeća. 

Ajanović je istakao još dvije važne stvari koje je isticao i zbog kojih je došao u sukob s ostatkom vladajuće većine. 

- Usvojen je izvještaj o radu JZU Gradske apoteke, a nesporno je da su oni radili nezakonito, jer nisu primjenjivali Zakon o javnim nabavkama. Oni su nabavljali automobile ili neku drugu robu po Zakonu o javni nabavkama, a lijekove nisu i na taj način je potrošeno preko 20 miliona KM. Na portalu javnih nabavki vidljivo je da su oni nabavljali neke stvari po direktnim pogodbama i konkurentskim pogodbama. Dakle, učestvovali su kao ugovorni organ u javnim nabavkama, ali su u nekim situacijama odlučili da zaobiđu zakon - kaže Ajanović.

On dalje navodi i primjer Regulacionog plana Grada Tuzle, čijim je izmjenama .

- Kula E, koja se treba graditi u tuzlanskom naselju Stupine, po Regulacionom planu usvojenom 2013. godine bila je na javnom zemljištu, osim 100 kvadrata koji su na privatnoj parceli. Po izmjenjenom Regulacionom planu iz septembra 2017. godine Kula E sada se nalazi na privatnom zemljištu od 1.270 kvadrata. Umjesto da se građevina, koja je elipsastog oblika zarotira i uvede kompletna na javno zemljište, mi nakon četri godine mijenjamo Regulacioni plan i dobijemo da je još više na privatnoj parceli - pojašnjava Ajanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.