„AVAZ“ SAZNAJE

Turska uvodi zabranu uvoza bh. brašna?

E. HALIMIĆ

14.4.2018

Brašno iz BiH preplavilo je tursko tržište, a, kako „Avaz“ saznaje, tamošnji proizvođači zatražili su od resornih ministara Turske da se donese odluka o obustavi ili ograničavanju uvoza ovog bh. proizvoda.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović jučer je tokom boravka u Istanbulu zatražio hitne konsultacije s nadležnim organima Turske o novom režimu u trgovini uljem, brašnom, šećerom i mesom s ovom zemljom.

 - Tokom razgovora s ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekdžijem (Zeybekci), ministar je naglasio da odluka turske vlade unosi kod privrednika dosta nejasnoća i može biti problem u daljnjem razvoju trgovinskih odnosa između dvije zemlje – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Šarović uputio je turskom kolegi Zejbekdžiju pismo u kojem je zatražio održavanje bilateralnog sastanka kako bi se našla adekvatna rješenja u interesu obje zemlje.


Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci premašio je uvoz iz Turske u BiH, što se očito nije svidjelo turskim proizvođačima, ali ni aktuelnoj vlasti, pa su odlučili poduzeti radikalne mjere.

Na sastanku Šarovića i Zejbekdžija održanom u martu u Sarajevu istaknuto je da se uspješno finalizira i sporazum o slobodnoj trgovini, koji će doprinijeti daljnjem usponu ukupne razmjene između dvije zemlje.

Turska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika brašna. U prosjeku, godišnje Turska izveze brašna u vrijednosti od oko milijardu dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.