BANOVIĆI

Pred Titom i Alijom počast odaju putnici namjernici

Jedan uz drugoga Tito i Alija: Vandali pokušali oštetiti lik dvojice predsjednika (Foto: H. Čalić)

Piše: H. ČALIĆ

23.9.2018

Na petom kilometru magistralnog puta Banovići – Zavidovići, u podnožju prekrasnog krajolika u pjesmi opjevane Konjuh-planine, uz bistru rječicu, evo, 11 punih godina zajedno, jedan uz drugoga, “žive” predsjednici dvije države - Josip Broz Tito i Alija Izetbegović.  Njima je spomen-česmu prije deceniju i više, uz nesebičnu pomoć supruge Šahe i dobrih ljudi, sagradio veliki vakif iz ovdašnjeg sela Repnik Šahim Rahmanović.

Ono što daš

Za one starije, pa i srednje generacije, nije potrebno posebno naglašavati šta je i koliko dobroga za bivšu Jugoslaviju uradio Tito, od oslobođenja od fašizma do obnove i izgradnje bivše Jugoslavije i međunarodnog ugleda. Isto tako, zna se koliki je vizionar bio Alija Izetbegović kad se borio i izborio za nezavisnost BiH, za njenu odbranu i priznanje.

Rahmetli Šahimu Rahmanoviću, bivšem poduzetniku, a prije svega vakifu iz banovićkog sela Repnik, nije to trebalo objašnjavati. Ova ljudina živjela je u oba vakta, i kad se imalo i kad se nemalo. Dok je poslije rata razvijao svoju građevinsku firmu, u kojoj, tvrde u Repniku, nijedan radnik nije bio zakinut ni za jedan radni sat, Šahim je mislio kako da izgradi nešto što će ostati poslije njega, po onoj narodnoj: “Tvoje je samo ono što daš”. Nije mu, kako se to obično kaže, došlo na san, već je bio dugogodišnji plan o tome kako Titu i Aliji da sagradi spomenik, a da nikome ne zasmeta.

- Tito i Alija, jedan do drugoga na spomen-česmi, pa to, ljudi, nikome ne bi trebalo smetati, nikome normalnome. Znamo ko su bili njih dvojica. Pitku, hladnu vodu, najbolju u ovom kraju, doveo sam s izvora Breštica, udaljenog tri kilometra, s hiljadu metara nadmorske visine našeg Konjuha. Počeli su radovi, ljudi iz Banovića, Živinica, Gračanice, Zvornika, Zavidovića, pa i iz Austrije, sami su se javljali za pomoć kad su saznali da gradim spomen-česmu Titi i Aliji. Bilo je tu i manjih provokacija, neki su govorili da će česma biti polupana čim se otvori, ali ja sam njima govorio, ne mogu oni polupati koliko ja mogu sagraditi - govorio je Šahim u maju 2007. godine, nekoliko dana prije otkrivanja spomen-česme.

Naš proslavljeni glumac Josip Pejaković prvi je Šahimu uputio iskrene čestitke za spomenik u čast nekadašnjih i novih vremena, koji je potreban i narodu i Bosni.

Godinu poslije, Šahim je u svom Repniku sagradio još jednu hajr-šehidsku česmu, posvećenu poginulom bratu Šaćiru, ocu i majci. Bila je to njegova deseta hajr-česma.

Danas, na obje česme dolazi narod iz Banovića i susjednih sela, napiju se vode i poklone Titu, Aliji i šehidima. Nažalost, Šahim se nije nagledao svojih hajr-djela, u januaru 2015. stradao je u saobraćajnoj nesreći u svom selu. Njegova djela ostala su da žive. I u to smo se uvjerili ovih dana kad smo bili u posjeti Repniku.

Mujo Velagić, penzionisani rudar, mašinovođa na lokomotivi za prijevoz uglja u Rudniku mrkog uglja Banovići i demobilisani borac Armije RBiH, naživio se i naradio u Titovom vremenu. Volio je Tita, jer je i on volio rudare. Za predsjednika Aliju kaže da je bio legenda, borac za Bosnu.

Šahim Rahmanović, vakif velikog srca, nije se nagledao svog djela

Bio je ljudina


- Obojica su zaslužila poštovanje, zato hvala komšiji Šahimu što je sagradio sjećanje na njih dvojicu - kaže Mujo, inače predsjednik džematskog odbora u Repniku.

Nermin Velagić ne pamti Titovo vrijeme.

- Ali, za Aliju mogu kazati da je uradio velika djela za našu domovinu. Bio je dalekovid i mudar političar. I naš Šahim je bio ljudina. Nije se bavio politikom, ali je iza sebe ostavio dobra djela. U njegovoj firmi radio sam četiri godine i nikad on radnika nije zakinuo - ističe rudar u RMU Nermin Velagić.

Vandali koji su jednom prilikom, iz samo njima znanih ponuda, oskrnavili slike Tita i Alije na spomen-česmi, odustali su od svojih poganih nakana. 

Šaha, vjerni drug

Našli smo se pred nedovršenom kućom rahmetli vakifa Šahima Rahmanovića. Supruga Šaha, njegov vjerni drug, je oboljela. Ne bi da se slika za novine.

Nema svojih potomaka, jedina sjećanja na supruga Šahima su požutjele fotografije njegovih hajr-djela.

Mještani i putnici namjernici svrate na česmu pa se napiju vode i odaju počast Titu i Aliji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.