AKCIJE

Potraga trajala nekoliko sati: Uspješno evakuirano osam osoba sa Plješevice

FUCZ

Avaz.ba

17.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Nakon što je od njih zatražena pomoć, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite sa dva vozila noćas su u jedan sat poslije ponoći uspješno transportirali osam osoba sa lokacije Pršine, uvale ispod Plješevice, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Kako piše u saopćenju, radi se o četvero migranata i četvorici pripadnika Gorske službe spašavanja FBiH – stanice Bihać, koji su ih, nakon cjelodnevne potrage, pronašli na planini Plješevici kod Bihaća i ostali s njima u šumskoj kući do dolaska vozila FUCZ-a. Dvije osobe nisu željele da budu evakuirane te su ostale u šumskoj kućici do dolaska policije.

Zajedno sa FUCZ-om i radnicima Crvenog križa, krenula je i mehanizacija Gradskog komunalnog preduzeća iz Bihaća, koja je probijala i čistila put od snijega prema lokaciji na kojoj su se nalazili migranti i pripadnici GSS-a da bi ih što prije prevezli do Bihaća. Uspješno su i za kratko vrijeme transportirani u Bihać i predati radnicima Doma zdravlja koji su im pružili potrebnu medicinsku pomoć, jer su dvojica migranata bila sa promrzlinama opasnim po život, a druga dvojica pothlađena, ali ne i životno ugrožena.

Gorska služba spašavanja iz Bihaća od subote je u potrazi za migrantima na planini Plješevici, nakon što su dobili poziv od Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) da se grupa migranata nalazi negdje u planini. Prije ove grupe pripadnici Gorske službe spašavanja jučer su pronašli još 20 migranata i vratili ih u Bihać, navedeno je iz Civilne zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.