REAKCIJE

HNS: Politički predstavnici Hrvata odbacuju izvještaj visokog predstavnika

Dejtonski mirovni sporazum narušava se brojnim izazovima, karakteriziranjem hrvatskoga naroda manjinom, pozivima bošnjačkih stranaka za nametanjem ''komšića'' na nižim razinama vlasti..., navode iz HNS-a

Incko podnio izvještaj UN-u. Arhiv

A. J. / Fena

5.11.2020

Hrvatski narodni sabor (HNS) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem odbacuje, kako tvrde, neistinite navode sadržane u 58. izvještaju visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) UN-u o implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.


- Istodobno, HNS apelira na propuste u iznošenju činjenica o politikama koje, javnim i agresivnim djelovanjem, rade na urušavanju temeljnih odrednica Bosne i Hercegovine i gaženju prava konstitutivnih naroda - saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.


Iako izostavljeno u Izvještaju, navodi se u saopćenju, Dejtonski mirovni sporazum narušava se brojnim izazovima, uključujući; karakteriziranjem hrvatskoga naroda manjinom; pozivima bošnjačkih stranaka za nametanjem ''komšića'' na nižim razinama vlasti; najavama bošnjačkih stranaka o kršenju Dejtonskog sporazuma na štetu Hrvata na Općim izborima 2022.; nelegalnim i nelegitimnim sazivom SIP-a; ignoriranjem nelegitimnosti člana Predsjedništva BiH; prešućivanjem politike SDA koja relativizira i priječi implementaciju sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te politikama mržnje prema Hrvatima i opstruiranjem ustavno-zagarantiranih prava konstitutivnih naroda".


HNS BiH podsjeća da se visokom predstavniku članom II Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma u zadatak stavlja praćenje provođenja Mirovnog sporazuma te, u skladu s tim, naglašava da visoki predstavnik, koji u svom mandatu treba djelovati nepristrano, mora uvažavati demokratski izražena stajališta jednakopravnih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.


- Predstavnici hrvatskoga naroda upozoravaju na sve intenzivnije pozive za ugrožavanjem ustavnog poretka BiH i podrivanjem stabilnosti na inicijativu političkog Sarajeva. Također, ističu zabrinutost sve češćim pozivima za degradiranjem Ustava BiH i kršenjem neovisne političke volje i prava konstitutivnih naroda. Hrvati, kao ravnopravan i državotvoran narod, neće biti suučesnici štetnih sarajevskih aspiracija te će nastaviti rad na ostvarenju razvijene, demokratske i europske BiH - poručuju iz HNS-a.


Osobito, dodaje se u saopćenju, u svjetlu 25. obljetnice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je Bosni i Hercegovini donio mir, a uvažavajući činjenicu da se visoki predstavnik u svom Izvještaju ograđuje od korištenja ovlasti i potvrđuje važnost demokratskih procesa te predstavnika koje su birali žitelji BiH,  Hrvatski narodni sabor poziva na prepoznavanje stavova legitimnih političkih predstavnika, zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma, daljnji napredak ka članstvu BiH u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO) te stabilizaciju unutarnjeg dijaloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.