FRA ŽELJKO NIKOLIĆ

Poruka gvardijana Franjevačkoga samostana Tuzla: Uskrs radikalna promjena svega

I nije Uskrs, to se mora naglasiti, samo ovosvjetska nada i ovosvjetska poruka o nekoj utopijskoj budućnosti, rekao je

Fra Željko Nikolić. A. BEŠIĆ

S. S.

15.4.2022

Gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli fra Željko Nikolić, u povodu uskrsnih praznika, uputio je poruku vjernicima, ali i pozvao sve građane da podijele, kako je istakao, radost ove velike i prevažne svetkovine, svetkovine nade u Božji svijet pomirenoga čovjeka i izmirenoga čovječanstva, javlja Anadolu Agency (AA).

- Savremeni čovjek nije više, nažalost, zainteresiran za osnovna ljudska i egzistencijalna pitanja. Čovjek koji živi i u našoj zemlji i ovom našem gradu, opterećen brigama svakodnevnice, nesigurnošću vlastite egzistencije, materijalnom i duhovnom neimaštinom, interesnom i neodgovornom politikom te suočen s raspadom tradicionalnog sistema vrijednosti također se odmakao od postavljanja i odgovaranja na ova temeljna pitanja. Situacija globalne i lokalne tjeskobe postala je i naš ovdašnji način života - istakao je fra Nikolić.

Odraz pandemije i rata u Ukrajini

U svojoj uskrsnoj poruci, fra Nikolić ističe da postoje odrazi još uvijek nepobijeđene globalne pandemije koronavirusa i brutalni agresivni rat koji Rusija vodi na evropskom Istoku, a koji, kako navodi, u ranjenim sjećanjima naših sugrađana budi aluzije na stradanja u ratu kod nas, doprinose općem stanju očaja, nesigurnosti i tjeskobe.

- I nije Uskrs, to se mora naglasiti, samo ovosvjetska nada i ovosvjetska poruka o nekoj utopijskoj budućnosti. Sekularne ideologije koje se prodaju kao religije žive nažalost još i danas: fašizam, nacionalsocijalizam, komunizam, nacionalizam, ekonomizam obećavale su i obećavaju i danas neodređenu nadu i "spasenje" i "otkupljenje" čovjeku, uvlačeći ga u mrežu robovanja "djelima ljudskih ruku" i ljudske želje za moći. Da je to tako treba samo čuti kojim se kvalifikacijama časte zaraćene strane u Ukrajini - navodi on.

Uskrsna je poruka, potcrtava fra Nikolić, zapravo poziv da čovjek promijeni perspektivu gledanja na život, na zajednicu, na državu, politiku, ekonomiju, da promijeni pogled na svijet.

Promjena besmisla u smisao

- Vjernici u našoj zemlji i našem gradu prvi su pozvani da to učine. I da u njihovom životu, djelovanju i radikalnoj nesebičnoj isusovskoj ljubavi i odgovornosti svi drugi prepoznaju tu novu, uskrsnu, obnovljenu perspektivu koja može, korak po korak, preobraziti naše izobličene i nepravedne socijalne, političke pa i religijske zajednice. Jer Uskrs i jest radikalna promjena svega. Promjena rezignacije u nadu, promjena besmisla u smisao, bolesti u zdravlje, rata u mir, promjena smrti u život", zaključio je fra Nikolić.

Katolički praznik Uskrs biće obilježen 17. aprila.

Uskršnja jaja. A. BEŠIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.