SLOBODA PREKO GRANICE

Od Jelavića i Mamića do Galića: Dvojno državljanstvo karta za bijeg od pravde

Zlatan Mijo Jelić, optužen za ratne zločine u BiH, davno pobjegao, kao i Ante Jelavić. BiH traži Lejlu Fazlagić, Hrvatska braću Mamić

Jelić, Fazlagić, Jelavić i Mamić. Avaz

Danijal Hadzovic

10.7.2024

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nije pronađen na svojoj adresi kada su pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju da ga uhapse.

Galić se, prema informacijama “Avaza”, nalazi u Hrvatskoj. Na ovaj način nastavlja se dugogodišnja praksa da bh. optuženici i osuđenici s dvojnim državljanstvom siguran bijeg od bh. pravosuđa pronalaze u susjednoj Hrvatskoj, što se dešava i obratno.

Ratni zločini

Jedan od najpoznatijih bjegunaca svakako je Zlatan Mijo Jelić, bivši general HVO-a. Tužilaštvo BiH u decembru 2015. optužilo je Jelića za teške ratne zločine počinjene 1993. po zapovjednoj odgovornosti.

Jelić: General HVO-a. Avaz

Posljednjeg dana decembra 2015., prema pisanju medija iz BiH, Jelić je s porodicom, iz Mostara, otišao u Hrvatsku, zbog čega se sumnja da mu je na vrijeme dojavljeno da će optužnica biti potvrđena, a on uhapšen. BiH je za njima raspisala potjernicu, a Jelić se, prema vlastitom priznaju, nakon odlaska iz BiH odrekao tamošnjeg državljanstva i zadržao samo hrvatsko.

Ante Jelavić, bivši predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, koji je bio kolovođa proglašenja „hrvatske samouprave u BiH“, u Hrvatsku je pobjegao 2005. godine.

Lejla Fazlagić: Slučaj „Delimustafić“. Avaz

On je u oktobru iste godine proglašen krivim za zloupotrebu položaja i nesavjesno obnašanje službene dužnosti na deset godina u odsutnosti.

Šampion privatizacije

I Lejla Fazlagić ubraja se u grupu najpoznatijih bjegunaca, a optužena je u slučaju protiv Alije Delimustafića, odnosno da mu je fingiranim sudskim postupcima pomagala da na sebe prebacuje nekretnine umrlih.

Jelavić: Nedostupan još od 2005.. Avaz

S druge strane, u BiH je pobjegao Miroslav Kutle. Rođeni Širokobriježanin bio je jedan od „šampiona privatizacije“ iz Tuđmanovog vremena. Pravomoćno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi kompanije „Gradski podrum“.

Braća Mamić

Braća Mamić su možda i najpoznatiji bjegunci od pravosuđa koji su iskoristili prednost dvojnog državljanstva

Zdravko Mamić: Pobjegao 2019. godine. Avaz

 Zdravko Mamić je u junu 2018., dan prije presude za malverzacije u Dinamu kojim je godinama upravljao, pobjegao u BiH, gdje se do danas nalazi. Osuđen je na šest i po godina zatvora. Njegov brat Zoran osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora. S obzirom na to da mu nakon prvostepene presude nije bio određen pritvor, Zoran je u BiH došao kasnije, 2021. godine.

U HRVATSKU

je pobjegao i Oliver Knezović, koji je optužen za ubistvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića u oktobru 2009. Knezović je pravnosnažno oslobođen na Županijskom sudu u Splitu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.