KCUS

Kliniku za pedijatriju posjetio prof.dr. Fatih Erbey, osnova za dogovor buduće saradnje

Ovo je specifičan odjel. Dešava se da roditelji žele dijagnozu potvrditi negdje drugo

Prof. dr. Erbey u posjeti KCUS-u. Fena

FENA

6.9.2024

Odjel dječije hematoonkologije i Odjel alergologije, imunologije, reumatologije sa dnevnom bolnicom Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) posjetio je prof. dr. Fatih Erbey iz KOC Univerzitetske klinike u Istanbulu. Ta posjeta je ujedno i osnova za dogovor u vezi buduće saradnje.

Kako kaže prof. dr. Erbey, KCUS ima odličnu medicinsku ekipu i cilj njegovog dolaska jeste unaprjeđenje saradnje, koja podrazumijeva i međusobnu edukaciju ljekara.

- Prije svega, sretan sam što sam došao u KCUS. Dosad smo na našoj Klinici imali veliki broj pacijenata iz cijele Bosne i Hercegovine, sa dobrim ishodom liječenja - rekao je prof. dr. Erbey. Dodao je da su protokoli liječenja KCUS i KOC Klinike slični, jer je koriste oni koji se primjenjuju u zapadnoj Evropi i SAD.

- Vjerovatno je jedina razlika u nedostaku nekih lijekova, koji nisu dostupni u BiH i njihovom apliciranju - kazao je prof. dr. Erbey.

Prema riječima šefice Klinike za pedijatriju KCUS prim. doc. dr. Sabine Terzić, medicinsko osoblje je u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz KOC Univerzitetske klinike.

- Zajedno se konsultujemo u vezi nekih naših pacijenata, koji su nastavili liječenje na KOC Klinici. Razmijenjujemo iskustva u liječenju i dijagnosticiranju određenih kompleksnih bolesti kod djece. Klinika za pedijatriju postiže odlične rezultate u liječenju djece, a Odjel dječije hematoonkologije je referalni centar za sve dječije onkološke pacijente - rekla je prim. dr. doc. Terzić.

Prema riječima šefice Odjela za dječiju hematoonkologiju dr. Lejle Pilav Hodžić, patologija oboljenja kod djece je različita.

- Ovo je specifičan odjel. Dešava se da roditelji žele dijagnozu potvrditi negdje drugo, ali gotovo svi medicinski centri u inostranstvu potvrde ono što smo mi ranije utvrdili - poručila je dr. Pilav Hodžić.

Pedijatar - subspecijalista kliničke imunologije i alergologije Odjela alergologije, imunologije, reumatologije sa dnevnom bolnicom dr. sci. med. Adisa Čengić ističe da se na Odjelu liječe djeca iz cijela FBiH, sa najkompleksnijim imunološkim i reumatološkim oboljenjima, primjenjujući najsavremenije dijagnostičke i terapijske preporuke i protokole. U toku prošle godine na Odjelu je hospitalizirano 505 pacijenata, dok je 3082 pregledano u savjetovalištu.

Prema riječima direktora Discipline za zdravlje djeteta KCUS prof. Ede Hasanbegovića, gotovo svi kapaciteti Discipline za zdravlje djeteta su kompletno popunjeni.

- Na našim klinikama se liječe djeca iz cijele BiH, kompletna Federacija BiH, Distrikt Brčko i istočni dio bh. entiteta Republika Srpska. Procent preživljavanja je 80 posto, što spada u evropski prosjek. Najčešće su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, limfomi i solidni tumori bubrega, jetre, hočkin i svi ostali tumori - pojasnio je prof. dr. Hasanbegović.

- Ističe da su jasno definisani kriteriji liječenja pacijenta u inostranstvu, a njih je usvojio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Sa discipline za zdravlje djeteta ističu da primjenjuju najsavremenije protokole liječenja dječije populacije i da je njihov zadatak da pruže najbolju zdravstvenu uslugu najmlađim pacijentima - saopćio je Press KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.