POSLAO JASNU PORUKU

Ambasador SAD Daglas Džons: Nastavit ćemo sa pritiscima i sankcijama na Milorada Dodika

Džons je poručio"da je važno nastaviti sa pritiscima i sankcijama na Dodika i njemu slične koji ugrožavaju mir

Daglas D. Džons. Screenshot

E. Ć.

prije 6 dana

Kandidat američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za novog ambasadora SAD u BiH Daglas D. Džons (Douglas D. Jones), odgovarajući na pitanja senatorke Džin Šahin (Jeanne Shaheen), rekao je da EUFOR ima legalan i legitiman mandat.

- Važno je da Vijeće sigurnosti UN-a obnovi taj mandat u novembru, a takođe je kritično da EUFOR ostane jak, sposoban i vidljiv u svom prisustvu u Bosni i Hercegovini, te da ima snage i sposobnosti da provede svoj mandat da osigura sigurno i okruženje. 

Bez spekulacija o tome šta bi se moglo dogoditi ako se ne obnovi mandat Vijeća sigurnosti UN-a, mislim da je važno ponoviti da su Sjedinjene Države bile jasne da ostajemo snažno opredijeljeni suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. 

I također, kako kažete, da su generalni sekretar NATO-a Stoltenberg i drugi visoki lideri NATO-a bili jasni da Alijansa neće dozvoliti da u zemlji postoji sigurnosni vakuum - istakao je Džons.

Senatorka Šahin je pitala Džonsa za Milorada Dodika i njegove svakodnevne prijetnje secesijom.

Džons je odgovorio "da je važno nastaviti sa pritiscima i sankcijama na Dodika i njemu slične koji ugrožavaju mir te da će koristiti sve poluge koje su mu na raspolaganju da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ostane netaknut".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.