IZBORNA UTRKA

Šta su planovi kandidata za načelnika Općine Novo Sarajevo: Zatvaranje Vilsonovog za automobile, izgradnja škola, sportskih centara...

Muamer Bandić svoju kampanju zasniva, uglavnom, na kritici Karić

Karić, Koldžo i Bandić. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 10 sati 35 minuta

Na ovogodišnjim izborima u Novom Sarajevu u utrku za načelnika ušla su četiri kandidata: Benjamina Karić (SDP), koju podržavaju i NiP i NS, Muamer Bandić (SBiH), uz podrška SDA i DF-a, te bivši načelnik Nedžad Koldžo kao kandidat stranke "Naprijed“.

Ograđivanje šetališta

Aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić u Općini Novo Sarajevo posebno je koncentrirana na infrastrukturne projekte. Namjerava rekonstrukciju mostova, nastavak radova na stadionu „Grbavica“, tj. izgradnju nove južne tribine, rekonstrukciju fasada, izgradnju novih parking mjesta. Poseban fokus Karić posvećuje Vilsonovom šetalištu koje namjerava zatvoriti za saobraćaj te na njemu kreirati brojne sadržaje kako tokom zimskog, tako i tokom ljetnog perioda. Aktuelna gradonačelnica predstavila je i idejno rješenje kojim bi se na Vilsonovom šetalištu postavila ograda.

Karić, također, ističe potrebu za posvećivanjem veće pažnje padinskim dijelovima grada i uređivanju kanalizacije i dotoka vode u tim oblastima. Karić posebno naglašava da će ulagati u mlade i obrazovanje, kroz otvaranje novih vrtića i škola te unapređenje postojećih.

S druge strane, na osnovu web-stranica kako Muamera Bandića lično, tako i Stranke za BiH, nije najjasnije koje planove i ciljeve nudi za Općinu Novo Sarajevo. Iako ima i svoju web-stranicu, Bandić se na svojim web-kanalima uglavnom bavi kritikama vlasti trojke i mahom temama višim od onih lokalnih. Kada je riječ o Novom Sarajevu, uglavnom upućuje kritike Benjamini Karić koju optužuje za populizam i nedostojno ponašanje. Također, Bandić se usprotivio ideji postavljanja ograde na Vilsonovom, poručujući kako to neće dozvoliti.

Nedžad Koldžo je kao treći kandidat pokrenuo i posebnu stranicu posvećenu lokalnim izborima.

Druga transverzala

Koldžo je vrlo jasno naglasio šta će mu biti prioriteti kao načelniku. To su: izgradnja Osnovne škole „Pofalići“, izgradnja i uređenje sportsko-rekreativnog turističkog centra na lokalitetu bivše kasarne Šemso Baručija, Vinko Šamarli, izgradnja kružnog toka kod Fabrike duhana, rješavanje problema dislokacije zgrade u Grbavičkoj ulici i nastavak gradnje spoja već izgrađenog dijela Južne longitudinalne i planiranog kružnog toka na spoju s Drugom transverzalom, nastavak realizacije projekta Vilsonovo Smart City, pomoć u izgradnji južne tribine stadiona „Grbavica“, izgradnja centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima, uređenje i gradnja rekreativne parkovske zone Park nacionalnih manjina, uspostava 4. centra za zdravo starenje te sanacija i izgradnja nedostajuće kanalizacione i vodovodne mreže na lokalitetima: Gornji Velešići, Krivajska, Pofalići, Drinska, Travnička, Humska Čikma, Muhameda ef. Pandže, Ruđera Boškovića, Reisa Fehima Spahića, Obad, Kanara, Sanac, Zagrebačka.

Gdje su dokumenti?

Kada je riječ o Muameru Bandiću, teško je utvrditi šta je tačno njegov program za Novo Sarajevo. 

Iako ni Karić zvanično nigdje nije objavila svoj program za razliku od, primjerice, njenog kolege Čengića, svoje planove i programe otkrivala je kroz brojne videouratke koji se bave kampanjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.