LOKALNI IZBORI 2024.

Kako će glasati štićenici domova: Formirano 397 mobilnih timova za 17.465 birača

Mobilni tim ima jednog predsjednika i dva člana, a predsjednik rukovodi radom i odgovoran je za njegovu zakonitost

Mobilni timovi spremni za lokalne izbore. CIK BiH

Nerma Ajnadžić

prije 18 sati 36 minuta

Lokalni izbori su nam pred vratima, svega šest dana ostalo je do momenta kada će građani svojim glasovima birati predstavnike vlasti u gradovima i općinama.

I dok će mnogi građani imati fizičku mogućnost da izađu na biračka mjesta gdje trebaju glasati, zanimalo nas je koja je procedura za one koji nemaju tu mogućnost, odnosno ne mogu otići na predviđeno biračko mjesto, poput građana u staračkim i domovima za iznemogle osobe zbog bolesti, starosti ili invaliditeta, pa čak i zatvorenika.

- U svrhu glasanja birača koji se nalaze u domovima, hospitaliziranih osoba ili birača koji će glasati u zatvorima i pritvorskim jedinicama, izborne komisije će u roku do deset dana prije dana održavanja izbora, uzimajući u obzir teritorijalnu raspoređenost i broj institucija, organizirati mobilne timove koji će na dan izbora posjetiti birače iz ove kategorije u domovima ili institucijama u kojima su smješteni - rečeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH za "Avaz“.

Naglašeno je da su općinske/gradske izborne komisije u BiH obavještavale birače o mogućnostima glasanja putem mobilnog tima.

- CIK je 19. septembra donio odluku o utvrđivanju izvoda iz centralnog biračkog spiska za birače koji će glasati putem mobilnog tima za lokalne izborne 2024. godine, kao i izmjenu te odluke 26. septembra godine, prema kojoj je za lokalne izbore 2024. godine formirano ukupno 397 mobilnih timova, a na izvodu iz centralnog biračkog spiska za glasanje putem mobilnog tima je 17.465 birača - poručeno je iz CIK-a BiH.

Treba imati na umu da pravo glasa u BiH imaju 3.400.204 građana.

Mobilni tim ima jednog predsjednika i dva člana. Predsjednik rukovodi radom mobilnog tima i odgovoran je za njegovu zakonitost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.