DIJASPORA

NJEMAČKA: U projekat "Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori" uključeno više od 6.000 građana

Impozantni rezultati u 2015. godini

Redakcija

24.12.2015

U projekat „Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori“ kroz 43 dopunske škole BiH u Njemačkoj uključeno više od 6.000 građana.

Dopunske škole BiH u dijaspori od septembra čekaju odštampane udžbenike iz Sarajeva. MVP-a BiH odbilo je da dostavi udžbenike do Ambasada i Konzulata

Kada su u pitanju asocijacije građana Bosne i Hercegovine u dijaspori, posebno u Njemačkoj, i godinu koja je na izmaku obilježio je Savez dopunskih škola BiH čiji su aktivisti postigli impozantne rezultate u oblasti dopunskog obrazovanja djece građana BiH na maternjem jeziku, istaknuto je na sastanku rukovostva i aktivista Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, koji je održan u Štutgartu, a na kome je analiziran rad u 2015. godini i usvojen plan i program aktivnosti u 2016. godini.

- U oblasti dopunskog obrazovanja djece građana BiH u Njemačkoj na maternjem jeziku i u 2015. godini postigli smo značajne rezultate na koje svi možemo biti ponosni. Subjekat, predikat i objekat naših aktivnosti su djeca i mladi u dijaspori, očuvanje njihovog identiteta i veze sa domovinom. U projekat „Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori“ kroz 43 dopunske škole BiH u Njemačkoj uključeno je više od 6.000 građana od kojih su većina djeca koja pohađaju nastavu, njihovi roditelji, nastavnici, koordinatori, književnici, pedagozi i svi drugi koji gravitiraju oblasti obrazovanja. Izlobirali smo da se ocjena iz bosanskog jezika u većini pokrajina upisuje djeci i u njemačka svjedočanstva. Nakon višemjesečnih aktivnosti 2015. godinu obilježilo je i osnivanje bosanskih dopunskih škola u Rosenheimu, Rottenburgu, Hamburgu, Reutlingenu, Pfalzgrafenweileru, Plochingenu, Augsburgu, Ingolstadtu i Gaggenau. U Rosenheimu, Plochingenu, Hamburgu i Rottenburgu nastava je krenula na vrijeme, u Ingolstadtu i Gaggenau nastava počinje poslije praznika, a u Augsburgu i Pfalzgrafenweileru imamo problem nedostatka nastavnika i učionice. Savez je u 2015. godini organizovao i susrete dopunskih škola BiH, a bio je organizator i domaćin kulturno-obrazovnih manifestacija „Domovina u mom srcu“ i „Gdje god živim u srcu te nosim“ koje su bile veoma dobro posjećene. Posao koji radimo prevazilazi obime volontarizma i očekujemo pomoć države, prije svih Ministarstva civilnih poslova BiH u čijoj je nadležnosti dopunsko obrazovanje djece građana BiH u inostranstvu. Osim sistemskog regulisanja oblasti dopunskog obrazovanja i finansijske podrške nama nedostaje i ono osnovno: udžbenici koji su doštampani prije više od dva mjeseca, a koje još nismo dobili, dnevnici, matične knjige, regulisanje statusa nastavnika, koordinatora. Informacija koju imamo je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH odbilo molbu MCP-a da udžbenike dostavi do DKP-a BiH. To je neshvatljivo i mi to ne razumijemo. Kao da ta ministarstva ne predstavljaju istu državu i ne rade za iste građane - istakli su članovi rukovodstva Saveza.

Sastanku rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH prisustvovao je i konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić.

- Čestitam gospodinu Harisu Haliloviću i svima vama u Savezu na svemu onome što radite za naše građane, posebno djecu. Vaše aktivnosti su od velikog značaja za našu državu. I ovom prilikom želim naglasiti da je ovo što radite najveći i najznačajniji projekat u našoj dijaspori. Generalni konzulat BiH u Štutgartu je izložen svakodnevnim pitanjima i prijedlozima naših građana koji žive na našem području, više puta nadležnima u BiH dostavljeno mišljenje u vezi organizacije dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj kojim smo predložili načine institucionalnog i finansijkog regulisanja ove oblasti. Neophodno je pod hitno da nadležna ministarstva iz Bosne i Hercegovine preuzmu odgovornost za organizaciju i finansiranje dopunskih škola. Generalni konzulat BiH u Štutgartu nema finansijskih ni kadrovskih mogućnosti da pomogne rad škola – istakao je konzul Đumrukčić, u svom obraćanju prisutnima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.