GLOBUS

Kralj Bahreina razgovarao s šefovima diplomatije o rješavanju katarske krize

Fena

30.7.2017

Kralj Bahreina razgovarao je jučer sa ministrima vanjskih poslova četiriju arapske zemlje o mogućnostima za rješavanje katarske diplomatske krize, saopćila je novinska agencija Bahreina.

Ovo je drugi sastanak kralja Hamad bin Isa Al Khalife i šefova diplomatije Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina koji je održan u Manami.

Kralj je pozdravio napore arapskih država u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Četiri arapske zemlje prekinule su diplomatske veze s Katarom početkom prošlog mjeseca, optužujući Dohu da podupire terorizam, te zbog  bliskih veza s Iranom, saudijskim suparnikom.

Katar je odlučno odbacio optužbe, odbivši listu od 13 zahtjeva koje je suprotna strana predložila za nastavak diplomatskih odnosa.

Kuvajt je nastojao posredovati u krizi, a nekoliko visokih zapadnih diplomata posjetilo je regiju kako bi posredovali u prevazilaženju krize u Zaljevu, uključujući američkog državnog sekretara  Rexa Tillersona.

U četvrtak je ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, optužio zaljevske susjede i Egipat za  "tvrdoglavost" u njihovu kontinuiranom diplomatskom sporu i izjavio kako bi se UN trebao uključiti u rješavanju krize.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.