GLOBUS

Olupina Titanika za nekoliko godina više neće postojati

Avaz.ba

25.2.2018

Jasmin Skeli (Skelly) podsjetila je u članku za BBC na naučnu činjenicu da najslavnija brodska olupina na svijetu, Titanik, za nekoliko godina više neće postojati.

Razlog se na prvu čini nevjerovatnim: olupinu će potpuno uništiti jedna vrsta bakterije. Čovječanstvu je trebalo čak 73 godine da Titanik nakon brodoloma 1912. uopće pronađe.

Zasluge za to pripadaju Robertu Ballardu, okeanografu s Univerziteta Rod Ajland (Rhode Island), ali je uglavnom nepoznato da su na Titanik nabasali slučajno, tragajući za dvije potonule nuklearne podmornice.

Na njihovo oduševljenje, Titanik se našao između dvije podmornice - 3,8 kilometara ispod morske površine, u mraku, pod strašnim vodenim pritiskom, Titanik je u tom trenutku bio poprilično očuvan.

Šest godina poslije, ekipa naučnika iz Halifaksa u Novoj Skotiji na brodu je uočila hrđave tvorevine poput siga i ništa im nije bilo jasno. A nakon što su ih pogledali pod mikroskopom, uvidjeli su da su pune života. I to kakvog - bile su pune bakterije halomonas titanicae; hemosintetske, gram-negativne proteobakterije koja je najsretnija kad na meniju ima željezo.

Titanik na dnu okeana za ovaj mikrob bio je raj na zemlji i 2011. naučnici su ostacima Titanica dali još samo 20 godina prije nego što potpuno nestane usljed proždrljive bakterije.

Danas mu je, dakle, preostalo još samo 13 godina prije nego što nestane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.