COVID-19

EU će uskoro potpisati ugovor o nabavci stotina miliona doza Pfizerove vakcine

Dvije kompanije objavile su ranije u ponedjeljak da se njihova eksperimentalna vakcina pokazala učinkovitom u više od 90 posto slučajeva

Uskoro se očekuje masovna vakcinacija. Arhiv

G. M. / Hina

9.11.2020

Evropska unija uskoro će potpisati ugovor o nabavci stotina miliona doza vakcina protiv Covida-19 koje razvijaju Pfizer i BioNTech, najavio je u ponedjeljak istaknuti evropski zastupnik.

Dvije kompanije objavile su ranije u ponedjeljak da se njihova eksperimentalna vakcina pokazala učinkovitom u više od 90 posto slučajeva, prenosi Hina.

Već sklopljeno više ugovora

Evropska komisija, koja pregovara s proizvođačima vakcina u ime država članica, kazala je u septembru da je zaključila pripremne pregovore s američkim „Pfizerom“ i njegovim njemačkim partnerom „BioNTechom“ o isporuci 200 miliona doza njihove potencijalne vakcine protiv Covida-19. No još nije objavljeno da su postigli dogovor.

- Po mojim informacijama, spomenuti ugovor uskoro će biti potpisan - rekao je Piter Lise (Peter Liese), zastupnik EPP-a zadužen za zdravstvena pitanja.

Dodao je da je postignut dogovor da će Evropljani dobiti stotine miliona doza vakcine.

Glasnogovornik Komisije nije želio komentirati hoće li „Pfizerova“ objava o učinkovitosti vakcine ubrzati potpisivanje ugovora o nabavci. Komisija je ranije kazala da bi 27 država članica EU moglo također naručiti još 100 miliona doza vakcine koje razviju „Pfizer“ i „BioNTech“.

Evropska unije je već sklopila ugovore s „AstraZenecom“, „Sanofijem“ i „Johnson & Johnsonom“ o kupovini njihovih potencijalnih vakcina. SAD, Japan i Britanija već su objavili da su sklopili ugovore o kupovini vakcina s „Pfizerom“ i „BioNTechom“.

Evropska agencija za lijekove (EMA) od početka oktobra prati podatke o ispitivanju učinkovitosti vakcina koje razvijaju „Pfizer“ i „BioNTech“.

Proučavaju se podaci

EMA je u ponedjeljak kazala Reutersu da nije dobila najnovije rezultate kliničkih ispitivanja treće faze koja se provode na velikom broju ispitanika, ali je već razmotrila nekliničke podatke.

Sada proučava drugi skup podataka o kvaliteti te vakcine, uključujući one koji se odnose na njene sastojke i način proizvodnje. Britanija očekuje da će do kraja godine imati na raspolaganju deset miliona doza „Pfizer“/“BioNTechove“ vakcine ako je regulatori odobre, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson).

Glasnogovornik je kazao da je Britanija naručila 40 miliona doza te vakcine, jedne od šest vrsta za koje je dogovorila isporuku u slučaju da budu odobrena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.