RUSKO MINISTARSTVO

Maria Zaharova: Nemoguće je slušati Stoltenberga, to je jednostavno opasno za zdravlje

Zaharova je ranije rekla da je stvarna politika NATO-a u suprotnosti s njegovim ranijim izjavama

Maria Zaharova. AGENCIJE

A. O.

21.2.2022

Izjava glavnog tajnika NATO-a Džensa Stoltenberga da se zemlje saveza nikada nisu složile suzdržati se od širenja na istok ne podnosi kritike, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, prenosi TASS.


Stvarna politika

- Nemoguće je slušati Stoltenberga, to je jednostavno opasno za zdravlje. Zato što je ovaj čovjek previše puta izgovorio stvari koje nemaju veze sa stvarnošću, a struktura kojoj je zapravo na čelu se upuštala u razne stvari - od širenja lažnih informacija na poduzimanje agresivnih radnji - previše puta da je jednostavno nemoguće slušati još jednu interpretaciju onoga što se događa. Oni ne podnose kritiku - rekla je u intervjuu za ruski TV Channel One.

Zaharova je ranije rekla da je stvarna politika NATO-a u suprotnosti s njegovim ranijim izjavama. U ponedjeljak je na svom Telegram kanalu objavila video kojeg su 2. februara 1990. emitirali njemački mediji (ARD i Der Spiegel), gdje su tadašnji njemački vicekancelar Hans-Dietrich Genscher i američki državni tajnik James Baker obećali da NATO nema namjere da proširi svoju obrambenu zonu na istok.


Tajni dokument

"Der Spiegel" je 18. februara izvijestio, pozivajući se na arhivske dokumente, da su zapadne zemlje obećale vodstvu Sovjetskog Saveza 1991. da neće širiti NATO na istok.

Prema "Der Spiegelu", tajni dokument odnosi se na sastanak ministara vanjskih poslova SAD-a, Britanije, Francuske i Njemačke u Bonnu 6. marta 1991. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.