JEDNA OD NAJMOĆNIJIH ŽENA

Fatalna Maria: Ona je Putinova zečica za prljave poslove

Penjala se stepenicu po stepenicu, uvijek na liniji politike, postavši prva žena na ovoj poziciji u historiji Rusije

Maria Zaharova. Instagram

A. K. / 24sata.hr

27.2.2022

Diplomirana je novinarka i magistrica historije. Što joj je na pameti to joj je na jeziku. Društvene mreže pune su joj govora mržnje, dezinformacija, snažnih antizapadnih, antisemitskih i antiukrajinskih poruka. Ipak, s druge strane, kad god stigne divi se Vladimiru Putinu. Ona je Maria Zaharova, Putinova miljenica i zečica za prljave poslove.

Srbi je pamte jer je izvrijeđala Aleksandra Vučića. Bilo je to nakon što su Kosovo i Srbija u septembru 2020. u Bijeloj kući potpisali međusobni sporazum. Vučiću se kasnije izvinili i Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.






Maria Zaharova. Instagram

Uprkos ovom diplomatskom skandalu, a nije joj bio prvi, Mariji Zaharovoj, ruskoj glasnogovornici vanjskih poslova, ništa se nije dogodilo. Ostala je čvrsto na svojoj poziciji. Prozvali su je "Nepotopiva Marija".

Vučiću se nikada nije izvinila. Nakon ruske invazije na Ukrajinu rekla je: 

- Ovo nije početak, već kraj rata - da bi nakon što se pojavila vijest kako bi Švedska i Finska mogle postati članice NATO pakta poručila: ‘

- Finska i Švedska ne bi trebale svoju sigurnost temeljiti na šteti sigurnosti drugih zemalja. Neka razmisle jer bi se mogle suočiti s vojnim i političkim posljedicama. 

Maria Zaharova. Instagram

Putin i Lavrov joj neizmjerno vjeruju. Uostalom odlikovana je najvišim nacionalnim ordenima. U julu 2020. godine primila je Orden časti za veliki doprinos u provedbi vanjske politike, a 2017. godine odlikovana je Ordenom prijateljstva.

Proglašena je jednom od 10 najmoćnijih žena u Rusiji. Cijelu karijeru gradila je u Ministarstvu vanjskih poslova. Penjala se stepenicu po stepenicu, uvijek na liniji politike, postavši prva žena na ovoj poziciji u historiji Rusije.


Maria Zaharova. Instagram

Privatni život krije kao zmija noge. U braku je i ima jedno dijete, a u slobodno vrijeme piše pjesme. Iako ne može smisliti Ameriku udala se u Njujorku (New York), gdje je radila u uredu Ruske federacije.

Tečno govori engleski i kineski jezik.

Dolazi iz porodice intelektualaca. Otac joj je za vrijeme SSSR-a bio diplomat u Kini, dok je majka, historičarka umjetnosti, radila je u moskovskom Državnom muzeju lijepih umjetnosti Aleksandra Puškina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.