NAPREDNIJE ORUŽJE

Danska šalje Ukrajini ubojite projektile Harpoon

Neke od verzija tog projektila imaju domet i do 300 kilometara

Može se lansirati i sa kopna. Agencije

A. Č.

24.5.2022

Dvadeset država najavilo je da Ukrajini šalju nove pakete vojne pomoći u sklopu kojih će Kijev dobiti i naprednije oružane sisteme, uglavnom artiljeriju i projektile, a najviše pažnje privlači vijest da će Ukrajina dobiti moćne protivbrodske projektile Harpoon.

Kao najvažnije pojačanje ukrajinskoj vojsci američki ministar odbrane Lloyd Austin istaknuo je donaciju danskih protivbrodskih projektila Harpoon. 

Za Ukrajinu je to značajno jer se danska varijanta tog projektila, koji bi predstavljao veliku prijetnju brodovima ruske Crnomorske flote koji blokiraju ukrajinske luke (napose Odesu), lansira s kopna. 

Naime, neke od verzija tog projektila imaju domet i do 300 kilometara.

Sjedinjene Američke Države već duže vremena su radile na dostavljanju naprednih protivbrodskih projektila Ukrajini kako bi pomogle ukrajinskim snagama da okončaju rusku pomorsku blokadu.

Ukrajina je od prvog dana ruske invazije tražila naprednije američko naoružanje, poput projektila koji bi mogli potisnuti rusku mornaricu od ukrajinskih crnomorskih luka, što bi omogućilo ponovni početak njenih isporuka žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.