ŠEF NATO-A

Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti

Ukrajina nikada nije predstavljala prijetnju Rusiji, Ukrajina nikada nije napala Rusiju, rekao je

Jens Stoltenberg. Anadolija

FENA

28.11.2023

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, odgovarajući na optužbe o dvostrukim standardima Zapada, rekao je u utorak u Briselu da se u svim sukobima mora primjenjivati međunarodni zakon, no da su ratovi u Ukrajini i Gazi vrlo različiti.

Arapske vođe su optužile zapadne zemlje da ne primjenjuju iste standarde na rat Izraela u Gazi, lansiran kao odgovor na smrtonosni napad palestinske militantne grupe Hamas – koju i SAD i EU karakteriziraju kao terorističku organizaciju – od 7. oktobra, kao i na rat Rusije u Ukrajini, prenosi Hina.

- Moja poruka je da međunarodno pravo, humanitarno pravo, mora biti poštovano u svim sukobima, a životi civila uvijek moraju biti zaštićeni - odgovorio je Stoltenberg kada su ga pitali o ovome.

Govoreći na konferenciji za medije u Briselu, Stoltenberg je istakao kako je "važno prepoznati da su situacije u Gazi i Ukrajini različite na mnogo načina".

- Ukrajina nikada nije predstavljala prijetnju Rusiji, Ukrajina nikada nije napala Rusiju. Ruska invazija na Ukrajinu je ničim izazvana invazija, kompletna invazija na drugu zemlju. Naravno, Ukrajina ima pravo na samoodbranu zbog neisprovociranog napada, i da bi zadržala teritorijalni integritet - naglasio je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.