GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Podrška Ukrajini ulaganje u našu sigurnost

Stoltenberg se osvrnuo na razgovore među liderima EU-a o pokretanju pregovora o članstvu sa Ukrajinom i pružanju dodatne finansijske podrške

Jens Stoltenberg. AP

S. S.

14.12.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u četvrtak na rizik da bi Rusija mogla ciljati druge zemlje ako dobije rat u Ukrajini i rekao da je podrška Ukrajini "ulaganje u našu vlastitu sigurnost".

Nakon sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom u sjedištu NATO-a, Stoltenberg se osvrnuo na razgovore među liderima EU-a o pokretanju pregovora o članstvu sa Ukrajinom i pružanju dodatne finansijske podrške.

- Postoji realan rizik da, ako (ruski predsjednik Vladimir op.a.) Putin pobijedi u Ukrajini, on neće prestati. Naša podrška Ukrajini nije čin dobročinstva. Možemo reći da je jedini način da se postigne pošteno i trajno rješenje uvjeriti predsjednika Putina da ne može pobijediti na bojnom polju. Jedini način da natjeramo predsjednika Putina da shvati da ne pobjeđuje na bojnom polju je da nastavimo podržavati Ukrajinu - rekao je Stoltenberg.

Ukrajina je jedna od glavnih tema dvodnevnog samita lidera EU-a u Briselu.

Ruski predsjednik je u četvrtak ponovio da se njegovi ciljevi u Ukrajini nisu promijenili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.