AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden o ruskom napadu na bolnicu u Kijevu: "Užasan podsjetnik na brutalnost"

Ukrajina je pozvala partnere Kijeva da daju čvrst odgovor na napad od ponedjeljka

Džo Bajden. AP Photo / Morry Gash

D. R.

9.7.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u ponedjeljak da su smrtonosni ruski raketni udari u Ukrajini, uključujući i glavnu dječiju bolnicu u Kijevu, "užasan podsjetnik na rusku brutalnost".

Rusija je u ponedjeljak usred dana projektilom raznijela bolnicu u Kijevu i zasula projektilima druge gradove širom Ukrajine, ubivši najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem valu zračnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Vašington je bio najveći pobornik Ukrajine usred ruske invazije koja je počela u februaru 2022. SAD su Ukrajini pružile više od 50 milijardi dolara vojne pomoći od 2022. Dok se svjetski lideri pripremaju za odlazak na samit NATO-a koji počinje u utorak u Vašingtonu, Ukrajina je pozvala partnere Kijeva da daju čvrst odgovor na napad od ponedjeljka.

- Ruski raketni udari koji su danas ubili desetine ukrajinskih civila i izazvali štetu i žrtve u najvećoj dječijoj bolnici u Kijevu užasan su podsjetnik na rusku brutalnost - naveo je Bajden u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Bajden je u svojoj izjavi dodao da će Vašington i njegovi saveznici u NATO-u ove sedmice objaviti nove mjere za jačanje ukrajinske protuzračne odbrane.

- Kritično je da svijet nastavi da stoji uz Ukrajinu u ovom važnom trenutku i da ne zanemarimo rusku agresiju - poručio je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.