PRIVREMENE MJERE

Turizam u Izraelu doživljava krah: American Airlines se pridružio brojnim kompanijama u obustavi letova

Strah od regionalne eskalacije na Bliskom istoku i dalje je prisutan, a američki zvaničnici su saopćili kako se napad Irana može dogoditi bilo kad

Ova kompanija obustavila letove do 2025.. Anadolija

Dž. R.

19.8.2024

Usred velikih regionalnih tenzija na Bliskom istoku, američka aviokompanija American Airlines odlučila je obustaviti letove za Izrael, a obustava će trajati do aprila 2025. godine.

Brojne kompanije

Kako je naveo izraelski javni servis KAN, American Airlines se pridružio nekoliko velikih kompanija koje su se također odlučile na privremenu obustavu letova.

Od 7. augusta, ukupan broj stranih aviokompanija koje su obustavile letove za i iz Izraela dostigao je 20, navodi KAN.

Među aviokompanijama koje su obustavile letove su Delta Air Lines, EasyJet, Ryanair, Lufthansa Group, United Airlines, Aegean Airlines, airBaltic, Air India, Air France-KLM, Cathay Pacific, Tarom, Vueling i ITA Airways.

Potpuni krah

Strah od regionalne eskalacije na Bliskom istoku i dalje je prisutan, a američki zvaničnici su saopćili kako se napad Irana može dogoditi u svakom trenutku, ali da trenutno ne postoje precizni obavještajni podaci koji bi mogli ukazati na tačan datum napada.

Iako Izrael tvrdi kako je ekonomska situacija stabilna, nova otkazivanja letova dodatno će pogoršati situaciju u sektoru turizma koji je zabilježio potpuni krah od početka sukoba 7. oktobra 2023. godine.

U prvoj polovini 2024. godine broj dolazaka stranih državljana u zemlju iznosio je četvrtinu u odnosu na isti period 2023. godine.

- U prvoj polovini 2024. godine u Izrael je stiglo 501.000 turista, u poređenju s 2,1 milion u istom periodu 2023. godine. Tokom mjeseca juna, broj stranaca koji su ušli u Izrael bio je samo 97.700 u poređenju s 355.200 u istom mjesecu prošle godine - pokazuje statistika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.