PREUZELA MANDAT

Slovenija će se fokusirati na dešavanja na Bliskom istoku tokom predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a

Svijet postaje sve nestabilnije mjesto, pravila se ne poštuju, a haos je sve veći, rekao je Žbogar

Stalni predstavnik Slovenije pri UN-u Samuel Žbogar. Društvene mreže

N. Aj.

3.9.2024

Slovenija, koja je preuzela mandat predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, saopćila je da će njen glavni fokus tokom septembra biti dešavanja na Bliskom istoku.

Stalni predstavnik Slovenije pri UN-u Samuel Žbogar održao je konferenciju za novinare povodom preuzimanja mandata od Sijera Leonea.

Navodeći da će 25. septembra održati sjednicu na visokom nivou kojom će predsjedavati slovenački premijer Robert Golob, Žbogar je rekao da će se razgovarati o poštivanju normi Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava.

Žbogar je rekao da će se na tom skupu razgovarati i o implementaciji rezolucija VSUN-a i jačanju multilateralnog sistema radi obezbjeđivanja budućnosti.

Istakao je da djeca i žene najviše trpe u svjetlu trenutnih kriza.

- Svijet postaje sve nestabilnije mjesto. Pravila se ne poštuju, a haos je sve veći. Moramo ponovo graditi povjerenje - rekao je Žbogar.

Istakao je i da je važno u potpunosti poštovati Povelju UN-a i pridržavati se njenih članova u tom kontekstu, te je poručio da članice VSUN-a treba da sjednu i razmisle kako mogu bili efikasniji.

Ambasador Žbogar je naveo da će dešavanja na Bliskom istoku biti glavni fokus tokom mandata slovenačkog predsjedavanja VSUN-om.

Naglasio je da će se o dešavanjima u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali, kao i o situaciji zarobljenika, razgovarati sutra u Vijeću sigurnosti te je najavio da će 26. septembra biti održana sjednica na visokom nivou o Bliskom istoku na kojoj će učestvovati i Arapska liga.

Žbogar je također najavio da će se na odvojenim sjednicama razgovarati o mehanizmu humanitarne pomoći Gazi, ilegalnim naseljima i obnovi Gaze.

Ističući važnost prekida vatre u Gazi, Žbogar je rekao da se ova patnja mora okončati.

Žbogar je naveo da su na svakom sastanku razgovarali o strašnim dešavanjima u Gazi i da im je kao odgovornom članu Vijeća sigurnosti bilo jako teško slušati o tim dešavanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.