KOMENTAR DANA

Ušli k'o i 92.

Dok su srbijanski vojnici marširali teritorijom BiH, bošnjački političari bili su zabavljeni godišnjim odmorima i vikend-landohanjenjima

Vojska Srbije u Prijedoru. Screenshot

Danijal Hadzovic

8.7.2024

Neviđen skandal jučer je potresao Bosnu i Hercegovinu, koji nas je podsjetio na one najgore dane iz ratnih vremena. Naime, pripadnici Vojske Srbije prodefilirali su ulicama Prijedora, mjestom u kojem je u posljednjem ratu bestijalno stradalo 3.176 civila, povodom obilježavanja godišnjice Bitke na Kozari. Da stvar bude gora, dan prije toga, uoči godišnjice genocida u Srebrenici, defilovali su Bratuncem, što u subotu gotovo niko nije ni primijetio.

I dok su bošnjački politički funkcioneri reagirali paljbom osuda, zabrinutih poruka i najave daljih koraka, postavlja se pitanje kako se ovo uopšte moglo desiti.

Prema svemu sudeći, nasamareni su, levatski, svjetski... Naime, prema informacijama "Avaza", o dolasku pripadnika Vojske Srbije upoznati su Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, ali i, navodno, Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP). Prijavljeno im je bilo da će godišnjici prisustvovati kadeti Vojne akademije Vojske Srbije.

I niko od nadležnih, posebno uzimajući u obzir sve agresivnije politike posljednjih mjeseci srbijanskih vlasti prema BiH, nije ni pomislio da bi ti kadeti bh. ulicama mogli hodati u svojim zvaničnim uniformama na kojima se nalazi grb Srbije. Očekivalo se valjda da će se skinuti u potkošulje ili šta već.

Bošnjački politički funkcioneri taj dan ostali su zatečeni, jer, dok su srbijanski vojnici marširali duboko unutar teritorije BiH, oni su bili zabavljeni radom u baštama, godišnjim odmorima i vikend-landohanjenjima. Većina će ih se, dakako, tek danas oglasiti, dok odmore.

A ako padaju na ovakvim zicerima, onda je potpuno jasno koliko bi bili spremni u slučaju, ne daj Bože, odgovoriti na daleko ozbiljnije i konkretnije udare na državu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.