KOMENTAR DANA

Nemoj šta zamjeriti

Živimo u društvu licemjera, kukavica i sitnih intereždžija

Moamer Kasumović. Instagram

Danijal Hadzovic

prije 3 sata 54 minute

Slučaj Moamera Kasumovića na prestaje šokirati domaću i regionalnu javnost. Svjedočenje mladića na pozorišnoj predstavi, koji je tražio minutu pažnje da bi opisao kako je bio zlostavljan od Kasumovića, dovelo je do saznanja da je dotični glumac 2021. osuđen na godinu zatvora za bludne radnje nad maloljetnikom. No, čini se da je to samo vrh ledenog brijega. Naime, ispostavilo se da mladić zbog kojeg je Kasumović osuđen nije ista osoba koja je progovorila o zlostavljanju. Naravno, otvara se pitanje koliko je takvih slučajeva i jesu li ovo jedina dvojica mladića koja su morala proći kroz to.

Kao i pitanje kako godinama niko ništa nije primjećivao, zašto su svi šutjeli, kako je slučaj uspio ostati izvan reflektora javnosti i zašto dotični, koji je nakon osude hladno nastavio raditi kao i dotad, nije pretrpio nikakve sankcije barem unutar struke, ako mu je već sud omogućio da dobije kaznu koju će moći otkupiti.

Mnoge njegove kolege iz kulturnog i umjetničkog života isticale su kako su šokirani saznanjem, napominjući da o svemu nisu imali pojma. No, bilo je i onih komentatora koji su isticali kako je Kasumović nikakav glumac, netalentiran, kako su ga sve vrijeme neke strukture štitile i gurale itd...

Sljedeće pitanje koje mi se mota po glavi je: pa dobro, ako je - usto što je osuđeni zlostavljač - u pitanju i osoba bez talenta i s "jakim leđima“, zašto o tim glumačkim nesposobnostima, lobijima i vezama niste pisali i govorili prethodnih godina, prije nego što je to postalo oportuno i izvjesno da ćete za svoje negativne komentare dobiti masovnu podršku?

Odgovor je zapravo krajnje jednostavan - zato što živimo u društvu licemjera, kukavica i sitnih intereždžija. Društvu koje u lice uvijek hvali, ulizuje se, tapše po ramenu, uvijek oprezno vaga svoje riječi, da se ne bi, ne daj Bože, kome zamjerili i ugrozili barem svoj i najmanji interes. Iza leđa, naravno, idu najgore pogrde i ogovaranja, u lice idu uvijek osmijesi i pohvale. Barem do trenutka dok ne postane sigurno javno iznijeti kritiku i stav. A u takvom društvu možeš činiti gotovo sve, dok god je "ispod radara“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.