AKTUELNO

Alarmantno: Sarajevo danas drugi najzagađeniji grad na svijetu

Na mjernoj stanici kod Ambasade SAD nivo onečišćenja zraka iznosi 320 AQI te je okarakteriziran kao opasan

Sarajevo. Ilustracija

N. Crnčalo / Avaz.ba

4.1.2020

Dolaskom zime javljaju se problemi sa zagađenosti zraka u glavnom gradu BiH. Prema podacima "AirVisuala", Sarajevo je danas drugi najzagađeniji grad na svijetu, ispred se nalazi Lahor u Pakistanu.

Kontrola kvaliteta zraka u našem gradu vrši se na više lokacija.

Na mjernoj stanici kod Ambasade SAD nivo onečišćenja zraka iznos 320 AQI odnosno 287 PM10 te je okarakterziran kao opasan.

Na ostale tri stanice na kojima se mjeri kvalitet zraka u Sarajevu zrak je vrlo nezdrav.

Na području Otoke kvalitet zraka iznosi 242 AQI, a na Bjelavama 276 AQI. U starom dijelu grada, na mjernoj stanici kod Vijećnice indeks onečišćenje iznosi 262 AQI.


"AirVisual". Screenshot

Visok nivo zagađenosti može dovesti do ozbiljnih posljedica za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Trudnicama, starim osobama i djeci preporučuje se boravak u zatvorenom prostoru. U ugroženu kategoriju stanovništva ubrajaju se i osobe s respiratornim i srčanim problemima te bi i one trebale reducirati svoje kretanje tokom epizoda „upozorenja“. 

Podsjećamo, Vlada KS u četvrtak je proglasila epizodu „upozorenja“ na čitavom području Kantona zbog zagađenosti zraka. Također, izdate su i mjere kojih bi se stanovništvo trebalo pridržavati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.