REAKCIJE

Zvonko Marić o Zakonu o cestama KS: Otklonit će se sve opstrukcije, pogotovo u vezi s Prvom transverzalom

Ovaj zakon je trebalo donijeti dosta ranije, rekao je Marić

Marić: Važan zakon. Avaz

Piše: A. Nalo

28.12.2021

S 25 glasova za na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Zakon o cestama KS. Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika SBB-a, za "Avaz" kaže da je ovaj zakon trebalo donijeti dosta ranije. 


Kapitalni projekti

- Ono što je posebno značajno je činjenica da će se otkloniti opstrukcijske procedure koje su sputavale realizaciju kapitalnih projekata, kao što su Prva transverzala, longitudinale, tunel kroz Kobilju Glavu prema Vogošći - rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, Zakonom je predviđeno eliminiranje svih birokratskih bespuća i unapređenje efikasnosti u smislu stvaranja pretpostavki za izgradnju cestovne infrastrukture.



Dugo vremena

- EBRD je dugo insistirao na donošenju ovog, prvog zakona u historiji KS, u ovoj oblasti. Vrlo je važno to što će se značajno skratiti procedure vezane za uvođenje u posjed i izvođenje radova dok se vodi sudski postupak o naknadi za imovinu. Dakle, to ni na koji način ne može odlagati radove, kao do sada. U svakom slučaju, Zakonom su precizirane sve nadležnosti i obaveze u oblasti cesta - naglasio je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.