Višnja je voće koje u savremenoj ishrani ima visoko mjesto i nalazimo je ne samo u piti od višanja, već i u sokovima, džemovima, sirupima, kompotima, sladoledima...
Svako voće, pa i višnja, oskudno je masnoćama i bjelančevinama, pa i kalorijama, ali zato obiluje vitaminom C, vitaminima B kompleksa i mineralima – kalijem, željezom i kobaltom..
Ovo voće sadrži moćne antioksidanse koji se nalaze u njegovom pigmentu (antocijanine) i imaju veliku ulogu u prevenciji najtežih bolesti.
Pored glukoze, višnje sadrže i kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) koje uz sadržaj vode (oko 85 odsto) djeluju okrepljujuće i osvježavajuće na organizam. To je i razlog zašto je sok od višanja tako ukusan.
Poznato je da sok od višanja snižava krvni pritisak pa višnju cijene i osobe koje boluju od hipertenzije. Višnje su sjajne i kod povišenog holesterola, jer antioksidansi sprečavaju djelovanje LDL holesterola.
Pored toga višnje poboljšavaju vid, smanjuju koagulaciju krvi, popravljaju kvalitet sperme, popravljaju anemiju kod žena poslije menstruacije, snižavaju pritisak, ublažavaju reumu i giht.