Prema tvrdnjama stručnjaka, biljke poput ruzmarina, majčine dušice, origana, mažurana, bosiljka, metvice vrlo su bogate masnim kiselinama, a one djeluju na različite tumore tako što potiču samouništenje malignih ćelija i smanjuju njihovo širenje blokirajući enzime koje maligne ćelije trebaju da bi zahvatile okolna tkiva.
Također, korijen đumbira jak je protuupalni faktor i antioksidans koji djeluje protiv ćelija raka, suzbija stvaranje novih krvnih žila kojima se rak hrani, a čaj od đumbira smanjuje mučninu tokom hemoterapije ili zračenja.
Karakterističan miris đumbira potiče od fenola koji je u đumbiru prisutan u koncentraciji od oko 500 miligrama ili 100 grama. Dominiraju antioksidansi gingerol, šogaol i zingeron. Međutim, kažu stručnjaci, pokazalo se da upravo šogaol, koji se oslobađa kuhanjem, ima sposobnost ubiti ćelije raka, a pri tome sačuvati zdrave ćelije.