Vitamini C, A i B su najvažniji za očuvanje jakog imuniteta i prevenciju od virusa i bakterija. Nasreću, svi se mogu unijeti u organizam putem hrane.
U prehranu uvrstite ove namirnice i provedite jesen bezbrižni i zdravi;
Citrusi - vitamin C
Za bolju otpornost u hladnim danima, najbolje je jesti citruse – narandže, limun i grejp. Oni sadrže velike količine vitamina C. Grejp je zbog svojih ljekovitih osobina najkorisniji, ali se ne preporučuje jesti više od jednog dnevno. Također, učinak ovog citrusa može se kositi s nekim lijekovima, pa se obavezno posavjetujte s ljekarom. Dobra je praksa i prije doručka popiti čašu prirodnog soka od narandže ili limunadu.
Špinat – vitamini B i C
Uz brokulu, špinat je jedino povrće koje sadrži velike količine koenzima Q 10. Obiluje vitaminom B te štiti od kancerogenih oboljenja, bolesti kardiovaskularnog sistema i srca, poboljšava vid i čini kožu ljepšom. I brokula je odlična za održavanje imunološkog sistema jer sadrži vitamine B, C, kalcij i betakaroten. Tamnozeleno povrće dobar je izvor vitamina A, C i E te folne kiseline, zato se pobrinite da ovo povrće uvijek bude na vašem stolu, posebno u jesenske i zimske dane.
Luk – željezo
Luk i bijeli luk su odličan lijek protiv raznih bolesti. Sadrže mnogo željeza te se preporučuju osobama koje boluju od anemije. Prehladu možete spriječiti, a otpornost povećati ovim domaćim receptom: narežite pet čehni bijelog luka i dodajte ih u zdjelicu meda. Dodajte malo kajenskog bibera ili đumbira i pustite da odstoji sat.
Mrkva – vitamin A
Odličan izvor zdravih sastojaka je sok od mrkve. Mrkva sadrži više betakarotena i vitamina A od bilo kojeg drugog povrća. Obiluje kalcijem, folnom kiselinom, željezom i pektinom.
Paprika – vitamin C
Paprika sadrži puno karotenoida i vitamina C. Čisti sluznicu te potiče iskašljavanje.