Prehrana dijabetičara treba biti kvalitetna i raznovrsna, a važna je i kombinacija namirnica. Kad vam „stane mozak“ pa ne znate šta spremiti za jelo, evo nekoliko recepata prilagođenih dijabetičarima - po tri prijedloga za doručak, ručak i večeru.
Za doručak
- Rajski omlet – Za jednu osobu potrebno je: 100 g mrkve, 100 g paprike, luk crveni i bijeli, jaje i 1 jaje te krišku kruha od integralnog raženog brašna.
Priprema: Povrće isjeckati na štapiće dužine četiri do pet cm. Popržiti na tavi bez masnoće uz stalno miješanje. Umutiti jaje i dodati na zapečeno povrće. Dodati so i druge začine prema želji.
- Aromatični namaz od 100 g posnog sira, 50 g jogurta, rotkvica, 1 mladi luk, koromač, 1 pecivo za dijabetičare.
Priprema: Sir, jogurt, luk i koromač miksati štapnim mikserom. Dodati ribanu crvenu rotkvicu i prema želji so i bijeli papar. Nadjev složiti u pecivo.
- Košarice od gljiva - 100 g gljiva, 30 g pečenice dimljene, 20 g sira mekog, senf, mješavina mediteranskih začina.
Priprema: Usitniti gljive, dodati komadiće dimljene pečenice i ribani niskomasni sir. Začiniti prema želji. Nadjenuti kruh i peći u pećnici bez masnoće. Ovaj nadjev i sir mogu se jesti i bez termičke obrade.
A šta za ručak?
1. Supa od povrća i riblji file na riži
- Za supu: 15 g mahuna, 10 g mrkve, 5 g korijena celera, 10 g peršina, 10 g luka, 5 g bijelog luka, so, biber, bučino ili maslinovo ulje.
Priprema: Na malo ulja popržiti luk. Izvaditi luk, a na to ulje dodati komadiće povrća, lagano pirjati, podliti vodom i kuhati dok ne omekša. Kuhano povrće usitniti štapnim mikserom i dodati začine prema želji. U krem supu dodati popržen luk.
- Za ribu: 100 g ribljeg fileta, 25 g integralne riže, 200 g špinata, 60 g matovilca.
Priprema: Zapeći riblji file. Blanširati špinat i u njega dodati zapečeni riblji file usitnjen na kockice. Poslužiti uz kuhanu integralnu rižu i salatu od matovilca.
2. Ljubičasta mirisna supa i šnicla s povrćem i pireom od batata
- Za supu: 1 ljubičasti luk, 10 g maslinovog ulja, bijeli luk, peršin, so, biber, kašika vrhnja.
Priprema: Na maslinovom ulju popržiti ljubičasti luk i podliti povrtnim temeljcem. Dodati bijeli luk i korijen peršina, kuhati 15 minuta. Odvojiti jednu punu kašiku ljubičastog luka. Preostali sadržaj usitniti štapnim mikserom. U servirnu posudu staviti supu, komade ljubičastog luka, kašiku vrhnja, peršinov list.
- Za šniclu: 120 g mesa, 80 g batata, malo mlijeka, kašika maslaca, začini prema želji i 100 g radiča.
Priprema: Odrezak začiniti začinima pa peći na dijetal tavi uz podlijevanje povrtnim temeljcem. Skuhati batat u slanoj vodi, ocijediti ga, dodati maslac i mlijeko i napraviti pire. Poslužiti meso, pire i radič začinjen sokom od limuna.
3. Varivo od mahuna i teletine sa paradajz pireom
- Potrebno je: 80 g teletine, 50 g luka, bijeli luk, peršin, celer, 50 g mrkve, 30 g paradajz pirea, 200 g mahuna, 1 krompir.
Priprema: Na maslinovom ulju popržiti sjeckano povrće i dodati kockice telećeg mesa. Lagano pirjati 20 min i dodati pire od paradajza pa sve začine prema želji. Očišćene mahune i krompir narezati na komade i sve sjediniti uztri dcl mlake vode. Kuhati dok ne omekša.
Recepti za večeru
- Waldorfska salata za dijabetičare - 150 g jabuke, 50 g batata, 100 g celera, 150 g jogurta, 1 kašika oraha, 1 kašika majoneze, ulje, so, biber, sok od limuna, 1 pecivo za dijabetičare.
Priprema: Naribati jabuku u celer i kockice kuhanog batata. Preliti s prethodno pripremljenim nadjevom od jogurta s majonezom u koji su dodati orasi.
- Gril riba i zelena salata s divljom rižom - 150 g ribe, 250 g zelene salate, 80 g divlje riže, sok od limuna, ulje, so.
Priprema: Ribu peći na žaru te poslužiti sa zelenom salatom i kuhanom divljom rižom.
- Palačinke sa špinatom i šunkom - 200 g špinata, 50 g šunke, 50 g sira, 1 jaje, so, biber, začin prema želji.
Priprema: Kuhani špinat spojiti sa šunkom i sirom i sve povezati jajem. Nadjev nanijeti na palačinku od durum brašna koja se zatim zapeče u pećnici.