Tako bi neke osobe trebale izbjegavati namirnice koje sadrže mnogo vitamina K. Riječ je o ljudima koji piju "varfarin" i "acenokumarol".
Ovaj vitamin direktno blokira djelovanje lijekova za zgrušavanje krvi i zato bi ograničeno trebalo jesti zelenu salatu, kupus, brokoli, šparglu, špinat, kelj, avokado, naranče i peršin.
S obzirom na to da zeleno lisnato povrće sadrži dosta kalija, oni koji piju lijekove za povišen pritisak trebaju ga jesti u manjim količinama.
Naime, kalij iz povrća dospijeva u krvotok i može dostići previsok nivo ukoliko osoba istovremeno uzima terapiju za hipertenziju, koja i inače ima tendenciju povećavanja nivo ovog minerala.
Neke vrste povrća utječu i na nivo šećera u krvi. Špinat i luk mogu sniziti nivo glukoze, pa dijabetičari koji piju lijekove za regulaciju glukoze trebaju češće mjeriti nivo šećera u krvi kada jedu ovo povrće.
Luk, osim toga, može promijeniti nivo litijuma u krvi zbog čega bi ga trebali izbjegavati pacijenti koji uzimaju ovaj lijek.