ISTRAŽIVANJA

Kurkuma u borbi protiv raka želuca

Braziliski naučnici su utvrdili moguće terapijske učinke ovog pigmenta i drugih bioaktivnih spojeva u hrani na rak želuca

Koristi se za davanje boje i okusa hrani. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.7.2019

Izgleda da kurkumin koji se dobiva iz korijena biljke kurkume (Curcuma longa) te naširoko koristi za davanje boje i okusa hrani, također, može pomoći u sprečavanju ili borbi protiv raka želuca, ukazuje nova studija. 

Naime, braziliski naučnici su utvrdili moguće terapijske učinke ovog pigmenta i drugih bioaktivnih spojeva u hrani na rak želuca.

Utvrdilo se da hemijski spojevi kao što je kolekalciferol (oblik vitamina D), resveratrol (polifenol prisutan u sjemenkama grožđa) i kvercetin (nalazi se u jabukama, brokuli i luku), također mogu spriječiti ili se boriti protiv raka želuca jer su prirodni regulatori histonske aktivnosti. 

Inače, istraživanja provedena posljednjih godina sugeriraju da posttranslacijska modifikacija histona uzrokuje promjene u ekspresiji gena bez utjecaja na sekvencu DNK. Ove epigenetske varijacije utječu na razvoj različitih vrsta karcinoma. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.