Glavno obilježje ljetnih dana su velike vrućine, a teška hrana ne ide uz sunčane i vruće dane, jer stvara osjećaj težine u želucu, pojačava znojenje, a katkad može izazvati i dehidraciju. Da ne biste imali problema, prilagodite prehranu ljetu. Birajte hranu koja vas neće opteretiti, a koja će pri tome i pozitivno djelovati na vašu liniju.
Osnovne preporuke
- Pri visokim temperaturama smanjuju se potrebe organizma u vezi s održavanjem tjelesne temperature te se smanjuju i ukupne dnevne energetske potrebe. Za svako povećanje vanjske temperature od 10 stepeni iznad prosječne godišnje temperature u umjerenoj klimatskoj oblasti potrebno je smanjiti energetsku vrijednost obroka, izračunatu na osnovu tjelesne mase i to za pet posto – pojašnjava Inga Marković, nutricionista u bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju.
Osnovne preporuke za ljetnu ishranu su: smanjiti ukupni energetski unos - hipokalorijska ishrana (smanjiti unos bjelančevina, ugljikohidrata i masti), isključiti masnu i jaku hranu, unos prostih šećera, energetske napitke, kao i zaslađene i gazirane sokove, te alkohol.
- Tokom vrućih dana treba povećati unos povrća - kupus, kelj, brokula, karfiol, špinat, zelena salata te paprike, paradajz, plavi patlidžan, keleraba, mrkva, rotkva, celer, hren i cvekla - jer ono ima malu energetsku vrijednost zbog visokog sadržaja vode i male količine bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Povrće ima visok sadržaj mineralnih soli, znatan sadržaj vitamina C i vitamina B kompleksa, kao i organskih kiselina, te znatnu količinu biljnih vlakana – navodi Marković.