VOĆE

Evo koja su ljekovita svojstva dunje

Povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja

Najbolje ju je jesti na prazan stomak. Ilustracija

Zdravlje u kući

22.10.2019

Pravo je vrijeme za uživanje u kuhanoj ili pečenoj dunji. Osim što je ovaj plod ukusan, on je i ljekovit. Sadrži obilje minerala i velike količine vitamina C. Zbog toga se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih sredstava protiv prehlade i respiratornih infekcija.

Dunja sadrži i dosta pektina, voćnog želea koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima svega 57 kalorija.

Ovo voće poboljšava varenje, liječi anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima. Kuhani plod dunje preporučuje se protiv upale sluznice želuca i crijeva. Dunja se upotrebljava i za liječenje upaljene sluznice jednjaka, krajnika, dišnih puteva, kao i za ublažavanje proljeva. Da bi ispoljila sve ljekovite efekte, najbolje ju je jesti na prazan stomak.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.