Ljekovitost kupusa poznata je još od davnina. Ovo zeljasto povrće bogat je izvor vitamina C, E, K i B te sumpora, kalcija i željeza, a donosi i niz zdravstvenih pogodnosti. Preporučuje se da ga jedete cijele godine, a posebno zimi.
Osnažuje imunitet - Stotinu grama svježeg kupusa sadrži 40 miligrama vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze. U njemu su i znatne količine beta-karotena te minerala kalija, željeza i magnezija. Najljekovitiji je sirov ili ukiseljen, a gubi zdrave kvalitete termičkom obradom.
Štiti dišne puteve - Sok od kupusa liječi plućne bolesti, a ako ga grgljate, umanjit će vam bol u grlu. Pomaže u čišćenju dišnih puteva kod bronhitisa ili astme.
Potiče probavu i mršavljenje - Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa se smatra dijetetskom namirnicom. Sa samo dvadesetak kalorija u 100 grama preporučuje se osobama koje su na dijeti. Ima i visok postotak celuloze pa potiče rad probave i smanjuje nadutost.