Obje vrste, morska i kuhinjska, odnosno stona so, koriste se za kuhanje i konzumaciju. Prva razlika je u načinu na koji se dobiva svaka od ovih vrsta.
Dok se kuhinjska so iskopava iz dubine zemlje te prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi, morska so dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode. Pri tome minerali ostaju očuvani u zrncima.
Kuhinjska sto je finije teksture pa se lakše miješa u hranu, ali u nekim receptima kuhari koriste isključivo morsku so zbog njene grube i hrskave teksture. Neki također vole jači okus morske soli.
Mnogi ljudi doživljavaju morsku so kao zdravu alternativu kuhinjskoj soli.
Ipak, stvar je nešto kompleksnija. Iako ljudi možda percipiraju morsku so zdravijom opcijom, zabluda je da ona sadrži manje natrija.
Količina natrija je jednaka u obje vrste soli. Kako morska so dolazi iz prirodnog izvora, sadrži i druge minerale, uključujući magnezij, kalcij i kalij. No, iako stona so nema tih dodatnih hranjivih sastojaka, ona sadrži jod koji je od velike važnosti za zdravlje.