Novo istraživanje s Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mlijeka u kafu moglo pomoći vašem tijelu prilikom borbe s upalama te da općenito može doprinijeti boljem zdravlju.
Dodavanje mlijeka vašoj kafi moglo bi poboljšati vaše zdravlje, tvrde naučnici.
Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu spriječiti oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mlijeka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći tijelu da ih upije.
Bolji uticaj na zdravlje
Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola.
Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih bolesti.
Autorica studije, profesorica Marianne Nissen Lund, rekla je: "Pokazujemo da se - kako polifenol reaguje - njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao imati i povoljan učinak na upale kod ljudi."
Poboljšava apsorpciju
Profesorica Nissen Lund je dodala: "Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako poboljšati njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protuupalnih učinaka."
"Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa s povrćem ili smoothieju ako obavezno dodate malo proteina poput mlijeka ili jogurta", pojasnila je.