Zahvaljujući brojnim nutritivnim vrijednostima koje sadrži, poput proteina, vitamina B, kalija i kalcija, kefir je jedna od mnogima omiljenih namirnica upravo zbog zdravstvenih koristi.
Jake kosti
Kako donosi Medical News Today, redovna konzumacija kefira pomaže nam u stvaranju jakih kostiju i izgradnji jakih mišića, a pridonosi i očuvanju boljeg zdravlja srca.
Ono čime kefir naročito obiluje jesu probiotici koji mogu pomoći u poboljšanju omjera zdravih bakterija gastrointestinalnog trakta te liječenju probavnih problema i vaginalnih infekcija, a također sprečavaju eventualne infekcije mokraćnog sistema. Međutim, dijetetičari upozoravaju kako postoje ljudi koji kefir ne bi smjeli konzumirati ili bi njegov unos trebali svesti na minimum.
To su prvenstveno djeca mlađa od godine jer ne smiju konzumirati mliječne proizvode od kravljeg mlijeka, osobe s autoimunim bolestima te svi oni koju imaju alergiju na laktozu.
Neugodne nuspojave
Iako se kod nekih ljudi s intolerancijom na laktozu također mogu pojaviti neugodne nuspojave, dijetetičari naglašavaju kako im umjeren unos kefira ne bi trebao smetati.