KORISNO

Ovo su namirnice koje pomažu sniziti krvni pritisak

Nutricionisti upozoravaju da se protiv ove bolesti borite i pomoću tri moćna minerala: kalcija, magnezija i kalija

Prehrana i krvni pritisak. Facebook

Z. K.

28.7.2024

Da biste izbjegli problem s visokim krvnim pritiskom, trebate jesti hranu s niskim procentom soli, a nutricionisti upozoravaju da se protiv ove bolesti borite i pomoću tri moćna minerala: kalcija, magnezija i kalija. Ovih sedam namirnica bogato je upravo tim nutrijentima.

Bijeli grah 

U grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koji blagotvorno djeluju na krvni pritisak. Grah možete jesti u obliku variva, dodavati ga u supe, salate ili pripremiti kao pire.

Jogurt 

Ovaj mliječni proizvod odličan je izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih preljeva za salatu i jela od mesa.

Kivi 

Osim što je bogat vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svježeg, po mogućnosti u okviru voćnih salata.

Breskve 

Breskve su mnogima omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala, dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pripremite smutije.

Banane 

S jednom srednje velikom bananom zadovoljit ćete 12 posto dnevne potrebe za kalijem. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacate. Zamrznite je i dobit ćete ledeni desert.

Kelj i brokule

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu ili u barenom obliku.

Također, sto grama brokula kuhanih na pari zadovoljit će šest posto dnevnih potreba za kalcijem, osam posto za magnezijem i 14 posto za kalijem. Ovo povrće bogato je i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u jelovnik.

Visok krvni pritisak je faktor rizika koji nema neke posebne simptome, pa ga zato treba redovno kontrolirati. Postoje namirnice i prirodna sredstva koja nam, preventivno, pomažu da pritisak držimo u granicama normale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.