RAZGOVOR

Dr. Una Delić, vlasnica Centra za dojku, za "Avaz": Žene izbjegavaju pregled, malo se priča o karcinomu

BiH je jedina država u Evropi koja nema razvijen nacionalni skrining program, odnosno program preventivnih pregleda, kazala je dr. Delić

Dr. Delić: Važnost pregleda. Avaz

Zijada Karić - Ajla Pehlivan

10.8.2024

Rano otkrivanje karcinoma dojke može biti presudno za uspješno liječenje, kazala je za „Dnevni avaz“ doktorica Una Delić, vlasnica Centra za dojku, koji se nalazi na Marindvoru u Sarajevu. Ona je za naš list ispričala šta je nju ponukalo da svoju karijeru posveti otvaranju ovog centra.

Nema čekanja

- Dugogodišnji sam radiolog i specijalista iz oblasti dijagnostike karcinoma dojke i dugo mi je bila želja da omogućim ženama, ne samo u Sarajevu nego u cijeloj BiH, mjesto gdje će do dijagnoze doći brzo, sigurno i poprilično komforno. Cilj nam je da se preventivni pregled, koji se treba raditi najmanje jednom godišnje, te ukoliko žena nešto napipa ili ima neku dilemu, vrlo brzo završi na jednom mjestu - kazala je dr. Delić.

To znači da, dodaje doktorica, od trenutka sumnje, preko dijagnostike, biopsije do patološkog nalaza prođe nekih 15 dana.

- Ove godine smo, koliko djelujem mimo Kliničkog centra, došli do zaključka da se o karcinomu dojke generalno malo priča, gotovo nikako. U oktobru se pokrene ta priča jer je to „ružičasti mjesec“. Mimo oktobra se vrlo malo priča o karcinomu dojke, podizanju svijesti, važnosti preventivnih pregleda bez simptoma. BiH jedina država u Evropi koja nema razvijen nacionalni skrining program, odnosno program preventivnih pregleda - rekla je dr. Delić.

Rak ne boli

Ističe da je ovaj centar uzeo sebi za zadatak da istupima u medijima i člancima na Instagramu ukazuje na promjene na dojkama, ali i na važnost samopregleda i redovnog pregleda.

- Diže se svijest o samopregledu i pregledu dojki, najviše kod mlade populacije, u kasnim dvadesetim do srednjih 30-ih godina. Sve više dolaze. Populacija 40+, kada bi se i trebao raditi mamografski pregled, manje je zastupljena. U starijoj populaciji je i dalje ona poznata „šta ću na pregledu, ništa me ne boli“, a karcinom dojke, kao i mnogi drugi, ne boli. Ali zato dođu na pregled kada je bolest već u poodmakloj fazi i kada je teže pomoći, a mi ga, ako postoji, možemo otkriti i kada je u milimetarskoj fazi - rekla je dr. Delić.

Redovna kontrola

- Cilj nam je da osvijestimo žene, da budemo same sebi armija, da svaka žena uzme sebi za zadatak da, kad se pregleda, inspirira svoje rodice, prijateljice da isto naprave. Jer je karcinom dojke danas potpuno izlječiva bolest ako se otkrije na vrijeme, a to je moguće samo redovnim pregledima. Koliko god da je bitan samopregled, jednako je bitan i pregled kod specijaliste, jer postoje karcinomi u ranim stadijima koji se još ne mogu napipati, a mogu se otkriti redovnom kontrolom - istakla je dr. Delić.

Kombinacija mjesečnog samopregleda s redovnim pregledom kod ljekara može promijeniti život, ali i kvalitet života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.