KORISNO

Ometanje noćnog odmora: Ovo su razlozi zašto treba gasiti klima-uređaj tokom spavanja

Može izazvati alergije i učiniti da nemate dovoljno zraka, što uzrokuje loš san

Zdravstveni rizici. Facebook

Z. K.

27.8.2024

Tokom vrelih ljetnih dana mnogi spas traže u klima-uređajima, jer oni osvježavaju prostorije u kojima boravimo. Pomoću klima-uređaja najbrže rashladimo sobu, međutim, iako su temperature izuzetno visoke i noću, te samim tim nam otežavaju spavanje, stručnjaci napominju da ga ne treba držati upključenim noću.

Jasni razlozi

Postoje zdravstveni rizici zbog kojih se to ne preporučuje, ali posrijedi su i praktični razlozi u vezi s troškovima i višim računima za struju. Temperaturu možete regulirati drugim načinima, a postoje jasni razlozi zbog kojih nije poželjno da vam klima-uređaj radi za vrijeme spavanja.

Vjerovatno vam se dogodilo da ste se tokom spavanja probudili drhteći i shvatili da je soba previše ohlađena. Alvin Pulins (Alvin Pullins), specijalista za održavanje doma, kaže da su hladna soba i udobno okruženje ključni za dobar san, međutim, isuviše niske temperature mogu ometati kvalitet spavanja i noćnog odmora.

To nije sve. Uključeni ventilator ili klima-uređaj mogu izazvati alergije i učiniti da nemate dovoljno zraka, što, također, uzrokuje loš san. Iako će po prostoriji cirkulirati zrak, stručnjaci napominju da ljudi nisu svjesni da, uz zrak, cirkulišu i grinje, polen i drugi alergeni. Sušenje zraka, također, stvara osjećaj zagušljivosti. Ako imate problem sa suzenjem očiju, kihanjem ili svrabom u grlu, najbolje je da investirate u prečišćivače zraka.

Bol u zglobovima

Oni koji imaju problem s bolom u zglobovima i mišićima mogu osjetiti pogoršanje ako je klima-uređaj uključen tokom noći, jer on može pojačati bol. Koncentrirani hladni zrak mišiće će učiniti napetima, stvarajući grčeve i bol. Možete primijetiti i da vam se vrat ukočio, prenosi homesandgradens.com, ukoliko koristite ventilator ili klima-uređaj. Da biste vidjeli razliku, jednostavno prestanite da ih koristite tokom spavanja.

Štednja novca

Smanjenje upotrebe bilo kojih uređaja tokom noći, bez obzira na cijenu električne energije, može dovesti do uštede. 

- Provođenjem te prakse, ne samo da štedite na računima za komunalne usluge, već i promovirate dugovječnost i efikasnost vaše opreme za grijanje i hlađenje kada vam je najpotrebnija - kaže Kris Harvej (Chris Harvey), specijalista za grijanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.