Većina ljudi koja se suočava s problemima sa želucem često pribjegava lijekovima koji smanjuju kiselinu, pružajući samo privremeno olakšanje.
Nažalost, ovi lijekovi ne liječe uzrok problema i mogu izazvati nuspojave poput bolova u želucu, mučnine, zatvora, a s vremenom mogu čak povećati proizvodnju kiseline. Dugotrajna upotreba ovih lijekova povezuje se i s kardiovaskularnim rizicima, pa stručnjaci savjetuju njihovu umjerenu upotrebu.
Žgaravica - osjećaj kiseline iz želuca u jednjak, može ozbiljno iritirati površinu jednjaka i izazvati stanje poznato kao GERB (gastroezofagealna refluksna bolest). Uzrok tome najčešće leži u opuštanju sfinktera jednjaka, što omogućava povratak kiseline.
Neki od najčešćih uzročnika refluksa uključuju masnu i prženu hranu, začinjenu hranu, citrusno voće, luk, čokoladu, mentu, kofein, alkohol i gazirane napitke.
Ublažavanje žgaravice
Ako često imate žgaravicu, smanjenje unosa šećera i masnoća može pomoći. Istraživanja sugeriraju da prekomjerna konzumacija crvenog mesa, prerađevina i zasićenih masnoća povećava rizik od gorušice, a i od raka jednjaka. S druge strane, vegetarijanska ishrana može smanjiti rizik od GERB-a.
Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više voća, povrća i biljnih proteina imaju manji rizik od GERB-a. Neke biljne namirnice koje mogu pomoći uključuju
Banane - neutraliziraju želučanu kiselinu
Zeleno povrće - umirujuće djeluje na želudac
Ovsene pahuljice - smanjuju kiselinu
Čaj od kamilice - umiruje probavni sistem
Batat (slatki krompir) - pomaže u smanjenju gorušice
Fermentirani proizvodi od soje, poput miso supe, također mogu biti korisni.
Izbjegavanje nezdrave hrane, te uključivanje više biljnih namirnica i zdravih navika u ishranu može značajno pomoći u kontroliranju simptoma GERB-a.