SPROVEDENA STUDIJA

Čaša ovog napitka dnevno smanjuje rizik od raka

Zaštitni učinak bio je povezan s konzumiranjem dodatnih 300 miligrama kalcija dnevno

Studije pokazuju da čaša mlijeka pomaže. Pixabay

N. H.

prije 4 sata 52 minute

Najveća pojedinačna studija o prehrani i raku crijeva do danas otkrila je kako različita hrana i pića mogu dramatično utjecati na rizik od razvoja bolesti. Studija, koju je finansirao Cancer Research UK, analizirala je tako podatke više od 542 hiljade žena tokom 16 godina da bi istražila vezu između bolesti i 97 proizvoda i hranjivih supstanci, piše Express, prenosi "Večernji.hr".

Nalazi su otkrili da svakodnevno ispijanje velike čaše mlijeka može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva za 17 posto. Zaštitni učinak bio je povezan s konzumiranjem dodatnih 300 miligrama kalcija dnevno. 

- Ovo je najopsežnija pojedinačna studija ikada provedena o odnosu između prehrane i raka crijeva te naglašava zaštitnu ulogu kalcija u razvoju ove bolesti. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se razumjeli zdravstveni učinci povećanja kalcija u različitim populacijama - rekla je dr. Keren Papier, voditeljica istraživanja i viša nutricionistička epidemiologinja u Oxford Population Healthu

Nalazi su objavljeni u časopisu Nature Communications, međutim, nisu svi učinci bili pozitivni. Studija je otkrila da ispijanje dodatnih 20 mililitara alkohola dnevno, što je jednako velikoj čaši vina, povećava rizik od raka crijeva za 15 posto, a jedenje 30 grama više crvenog i prerađenog mesa povezano je s 8 posto većim rizikom. Smatra se da se više od polovice slučajeva raka crijeva može spriječiti.

- Rak crijeva jedan je od najčešćih karcinoma koji pogađa ljude zbog čega je od vitalnog značaja da znamo kako ga spriječiti. Održavanje zdrave, uravnotežene prehrane, uz održavanje zdrave težine i prestanak pušenja su najbolji načini za smanjenje rizika od raka crijeva - rekla je Sofija Lovs, viša voditeljica zdravstvenih informacija u Cancer Research UK.

Dodala je i da bi je za smanjenje rizika potrebno smanjiti konzumiranje alkohola, crvenog i prerađenog mesa, a povećati konzumiranje voća, povrća i cjelovitih žitarica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.