SVJETSKI DAN

Znate li koji su najpopularniji emotikoni u svijetu

Dnevno ih se pošalje 10 milijardi

Danas se obilježava Dan emojija. Instagram

M. Z.

17.7.2023

Već 10 godina svijet slavi posebnu značajku modernog života na današnji dan. Naime, 17. jula, danas, u svijetu se obilježava Dan emodžija, smajlića, odnosno emotikona. U eri digitalne komunikacije gotovo je nemoguće zamisliti svijet bez emodžija. Bez obzira bio to palac gore, smajlić, srce ili nešto potpuno novo, emodžiji su postali ključni u prenošenju naših osjećaja kroz tekstualne poruke i društvene mreže.

Slikovna riječ

No, znate li kako su nastali emodžiji i otkud potječu? Još 90-ih godina Shigetaka Kurita za NTT Docomo osmislio je riječ "emoji" koja na japanskom znači "slikovna riječ" i stvorio ukupno 176 emodžija. Međutim, emodžiji nisu doživjeli pravu popularnost do pojave mobilnih telefona s mogućnošću slanja tekstualnih poruka.

Popularnost po ogodinama. statista

Prvi korisnici tih tekstualni poruka veoma su brzo shvatili da samo slanje tekstualne poruke ne može prenijeti trenutne osjećaje pošiljalaca. Teško je iz riječi "dobro" shvatiti je li osoba ljuta, prihvata li nešto mirno ili misli nešto treće. Stoga su veoma brzo u upotrebu krenuli prvo emotikoni (koji su se sastojali od nekoliko znakova kojima bi se stvaralo lice, npr. : i ) davali su :)), a s razvojem mobilnih telefona, a potom i pametnih telefona i emodžiji.

Prvi mobilni telefon opremljen emodžijima bio je japanski J-Phone 1997. godine, a danas je na tržištu nemoguće pronaći telefon koji u svom operativnom sistemu, obično u sklopu tastature, ne nudi barem neki oblik emodžija.

Svjetski dan

Prvi Svjetski dan emodžija obilježen je 17. jula 2014. godine, nakon što je osnivač internetske stranice o emodžijima Emojipedije Džeremi Burg (Jeremy Burge) predložio upravo taj dan za obilježavanje sve veće upotrebe emodžija. Danas Unicode standard prepoznaje gotovo 3.500 emodžija, a svake se godine dodaju novi.

Tako su prošle godine za objavu odobreni emodži "lice koje se trese", "guska", "cvijet zumbul" i "rozo srce". Ti su emodži odobreni u septembru 2022. godine i tokom 2023. godine trebali bi postati dostupni na svim platformama. U sklopu ažuriranja Unicode standarda, svakog septembra odobravaju se novi emodžiji. Za ovu godinu predloženi su novi emodžiji poput "limete", "glave koja se miče lijevo desno", "glave koja se miče gore dolje", "ptice feniks", "lanca koji puca", "smeđe gljive" i cijelog niza emodžija koji prikazuju ljude. Koji će od tih emodžija zaista biti odobren i uvršten u Unicode standard za sljedeću godinu, saznat ćemo u septembru.

Dotad, Emojipedija je u sklopu Svjetskog dana emodžija dodijelila Svjetsku nagradu za emodžije, i to u cijelom nizu kategorija - od najpopularnijih, najboljeg novog emodžija i najiščekivanijeg emodžija. Tako je najpopularniji novi emodži upravo "rozo srce", slijedi ga "glava koja se trese" i potom svjetloplavo srce". A dok čekamo pobjednike u ostalim kategorijama, nekoliko zanimljivosti o emodžijima.

"Lice sa suzama radosnicama"

Znate li da se svakog dana, putem Facebook Messengera, bez ikakve dodatne riječi, šalje više od 900 miliona emodžija, a više od 700 miliona koristi se u objavama na Facebooku? Najčešće korišten emodži na Twitteru je "lice sa suzama radosnicama". To je ujedno i najpopularniji emodži na iOS-u. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.