GODIŠNJICA ZLOČINA

Binježevo: 16 godina čekaju dovršenje spomen-obilježja

Prošle godine ministar Osmanović kazao da novac nije problem, ali još uvijek iz općine Hadžiči ne pokazuju interes za njegovo dovršenje

Godišnjica u Binježevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
S. S.

8.7.2023

Na skroman način u mjesnoj zajednici Binježevo obilježena je 31. godišnjica zločina nad stanovništvom ovog kraja.

- Sedmorica naših sugrađana pronađeni su u masovnoj grobnici u Đurđevači, ljude su odvodili u logore odakle se mnogi nikada nisu vratili. Ubijena su 42 čovjeka samo zato što su druge nacionalnosti, kazao je Mirsad Isić,  aktivista mjesne zajednice.

Pored nedovršenog spomen-obilježja

I ove godine manifestacija je održana pored nedovršenog spomen-obilježja. Već godinama iz općine Hadžići govorili su da šalju pozive nadležnom ministarstvu za boračka pitanja da zajednički učestvuje u dovršenju obilježja, ali da odgovora nije bilo.

Međutim, prošle godine godine, prilikom obilježavanja godišnjice stradanja mještana Binježevo, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović kazao je da je ministarstvo uvijek bilo za ovakve projekte.

- Pola sredstava uplatiti će KS, a dugu polovinu općina Hadžići, kazao je ministar Osmanović.

Tom prilikom zahvalio se građanima što njeguju tradiciju narodnooslobodilačke borbe, i što su uporni u dovršenju spomen-obilježja.

- Spomen obilježje govori o jednom vremenu , šta se dešavalo na ovim prostorima , i kolika je cijena plaćena za odbranu zemlje, kazao je tom prilikom ministar Osmanović.

Odbijena inicijativa

Nakon toga vjerovalo se da će spomen obilježje brzo biti dovršeno, jer sredstva nisu bila problem. Međutim, u januaru ove godine, na incijativu vijećnika Admira Mujanovića da se spomen obilježje konačno dovrši, sa trojicom prelatača, većina u općinskom vijeću to nije podržala, što je za čuđenje i osudu.

-Čak 16 godina je prošlo kako se traži dovršenje spomen-obilježja i uvijek se traži neki razlozi da se ne uradi. Nema čovjek reči da iskaže svoje nezadovoljstvo.Prošle godine mjesec dana od 10-12 sati ja sam protestovao ispred općine Hadžići zbog toga, ali očito je ni to nije dalo rezultata, kazao je Mirsad Isić.

Kako kažu organizatori manifestacije i ove godine niko iz općine Hadžići nije prisustvovao obilježavanju godišnjice manifestacije u Binježevu, iako su, kako su kazali, pozivi poslati na adresu načelnika općine i službi za boračka pitanja.

Odbijena inicijativa. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.