PORTPAROLKA MINISTARSTVA

Zaharova: Rusija je i dalje spremna za razgovore sa SAD

Čak i u najtežim vremenima rekli smo da smo spremni za pregovarački proces. Naš stav ostaje isti. Spremni smo za pregovaračke procese i uvijek biramo put diplomatije, poručila je

Marija Zaharova. TASS

E. Ć.

22.2.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije oglasilo se nakon posljednje odluke Vladimira Putina o priznanju nezavisnosti Donjecka i Luganska. 

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija uvijek bira put diplomatije, te da je i dalje spremna za razgovor s Vašingtonom, piše TASS.


- Moskva je i dalje spremna za razgovore s Washingtonom jer odluka o Donjecku i Lugansku ne utječe na našu spremnost za dijalog - rekla je Zaharova, te ističe da ruski stav prema Zapadu ostaje isti.

- Čak i u najtežim vremenima rekli smo da smo spremni za pregovarački proces. Naš stav ostaje isti. Spremni smo za pregovaračke procese i uvijek biramo put diplomatije - zaključila je Zaharova, te poručila kako odluka o priznanju Donjecka i Luganska ne bi trebala utjecati na najavljeni sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), koji je planiran za 24. februar u Ženevi.


Rusija pretpostavlja da sporazumi iz Minska više nisu važni za režim u Kijevu, rekla je Zaharova.

- Pretpostavljamo da su ovi sporazumi iz Minska prestali da budu važni za kijevski režim, koji nam je sve to rekao.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima 21. februara priznao Donjecku i Lugansku narodnu republiku kao nezavisne. Rusija i republike potpisale su sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, piše TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.