PRIJAVLJEN TUŽILAŠTVU

Prevarant s Balkana bio na socijali u Austriji, zaradio 200.000 eura

Sve je počelo nakon dojave o nezaposlenom, ali veoma "poslovno sposobnom" državljaninu Srbije, kojeg su istražili

Javna služba za zapošljavanje. Kontast.at

E. Ć.

7.7.2024

Inspektori Državne kancelarije kriminalističke policije Kornojburga otkrili su ilegalne aktivnosti državljanina Srbije (29) koji je više od dvije godine vodio neregistrovane taksi kompanije, a istovremeno bio na austrijskoj socijali.

Naime, sve je počelo nakon dojave o nezaposlenom, ali veoma "poslovno sposobnom" državljaninu Srbije, kojeg su istražili, a na osnovu prikupljenih dokaza, on je prijavljen javnom tužilaštvu u Kornojburgu.

I dok je godinama bio na spisku austrijske Javne služba za zapošljavanje (AMS), od koje je inskasirao više od 35.000 eura, istovremeno je vodio neregistrovane taksi kompanije.

Pored novca od AMS, njegov privatni "biznis" mu je donio još dodatnih 205.000 eura.

Smatra se da je riječ o dobro organizovanoj prevari jer je čak i svoje vozače taksija bio prijavio kao nezaposlene i oni su primali socijalu od AMS, prenose Nezavisne.

S druge strane, on im je “iznajmljivao automobile” kojim su obavljali posao, a vozači su mu sedmično plaćali između 250 i 400 eura.

Sva dokumentacija vezana za taksi kompanije, a koju je morao da predoči na platformama za najam vozila, bila je falsifikovana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.