VISOKI KOMESAR UN

Turk pozvao na trenutni prekid vatre u Gazi nakon objave o broju ubijenih Palestinaca

Pozvao je sve uključene strane da odmah pristanu na prekid vatre i polože oružje

Turk. Fena

FENA

15.8.2024

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk pozvao je u četvrtak na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze, dok je broj žrtava među Palestincima nadmašio 40.000 ljudi, sudeći po zdravstvenim službama u Gazi.

- Današnja cifra označava strašnu prekretnicu za svijet - izjavio je Turk u saopćenju nakon izvještaja zdravstvenih vlasti Gaze prema kojima je broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze dosegao 40.005, s 92.401 ranjenih od početka sukoba 7. oktobra 2023.

Turk je istaknuo kako su većina poginulih žene i djeca, naglašavajući razoran uticaj na civilno stanovništvo. Izrazio je duboku zabrinutost zbog ponovljenih kršenja pravila ratovanja od strane izraelskih vojnika, što je prouzrokovalo velike štete na domovima, bolnicama, školama i mjestima bogosluženja u Pojasu Gaze.

Turk je opisao razmjere razaranja izraelske vojske kao "duboko šokantne", istaknuvši da se oko 130 ljudi dnevno ubije u Pojasu Gaze u posljednjih deset mjeseci.

Pozvao je sve uključene strane da odmah pristanu na prekid vatre i polože oružje. U međuvremenu, Turk je istaknuo hitnu potrebu za oslobađanjem talaca i oslobađanjem Palestinaca koji su samovoljno pritvoreni.

Također je ponovio nužnost okončanja izraelske nezakonite okupacije i pozvao na provedbu međunarodno podržanog dvodržavnog rješenja sukoba na Bliskom istoku, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.