NAGRADA NA SARAJEVO FESTU

Arijana Saračević-Helać za "Avaz": Zdravko Grebo me učio šta znači biti častan

Sarajevo Fest je jedinstven festival u regionu

Arijana Saračević-Helać. Fena

Danijal Hadzovic

prije 2 dana

U sklopu 6. Sarajevo Festa dodijeljene su nagrade za kritički diskurs iz oblasti novinarstva. Žiri u sastavu Ognjenka Finci, Haris Pašović i Dino Mustafić odlučio je jednoglasno dodijeliti nagrade za kritički diskurs „Zdravko Grebo" novinarima Arijani Saračević-Helać i Robertu Boteriju (Botteri). 

Kako je obrazloženo, nagrada „Zdravko Grebo“ dodjeljuje se novinarki i autorici Arijani Saračević-Helać za višedecenijski doprinos televizijskom novinarstvu i dokumentarnom filmu, koja na svoj specifični način, kritički i hrabro, obrađuje političke teme iz naše bliske prošlosti.

Nikad ne odustati

U razgovoru za „Dnevni avaz“ ovogodišnja dobitnica Arijana Saračević-Helać kaže da je doživjela blagi šok kad je dobila nagradu.

- Na vijest da sam dobila nagradu osjetila sam jedan blagi šok. U životu sam dobila mnogo nagrada, ali ovu nagradu nisam mogla sanjati. Zdravko Grebo je jednostavno autoritet mojoj generaciji, koja se školovala prije rata, u jednom sistemu, a počela raditi u drugom. On nas je učio koliko je lijepo biti častan i da od svojih ubjeđenja nikad ne moramo odustajati. Zdravko Grebo je to – kazala je Saračević-Helać.

Jedinstven festival

Za Sarajevo Fest ističe kako su ovakve manifestacije prijeko potrebne bosanskohercegovačkom društvu.

- Mi imamo mnogo kulturnih događaja, ali ovakvu manifestaciju, koja spaja kulturu i politiku te sagledava širu sliku društva, nemamo. Ovo je jedini festival takvog tipa u regionu. Na njemu se šalju snažne društvene poruke, na njega dolazi i stari i mladi ljudi, a imamo i tu radionicu gdje će mladi ljudi naučiti neke stvari koje su im jako bitne u životu, poput komuniciranja u javnom diskursu, kritičkog razmišljanja itd. – ističe Helać.

Daj šta daš

- Godine 1992., mi smo se opredijelili da živimo u jednoj nezavisnoj, demokratskoj, sekularnoj Bosni i Hercegovini. Za takvu ideju su dati životi. No, nama koji smo preživjeli su uskraćena osnovna ljudska prava. Međunarodna zajednica nam je priznala nezavisnost, ali nam nije dala mogućnost da se branimo. I onda je politika rekla „daj šta daš“. Dobili smo dva entiteta, podjelu BiH i mi nemamo čak ni simbolično Bosnu i Hercegovinu za koju su dati toliki životi, a o građanskoj državi da ne pričam. Jako sam tužna zbog toga, ali mi nemamo alternativu – navodi Saračević-Helać u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.